Stap voor stap naar een nieuwe werkelijkheid, want Corona zorgt naar onze mening voor een keerpunt. Het zet ons aan het denken over de manier waarop wij leven. De uitbuiting van de aarde. De ontbossing. Minder beschikbaarheid van zoet water. De afhankelijkheid van de maakindustrie. Er wordt alles gedaan om bedrijven (banen) overeind te houden. Prima, maar met een kanttekening. Overheidssteun dienen we op een zorgvuldige manier te besteden. Dat geld is immers van ons allemaal.
Vraag: Kan het college toezeggen dat aan het beschikbaar stellen van financiële bijdragen de volgende voorwaarden gekoppeld worden:
1. Behoud van banen (dus geen ontslagen).
2. Verduurzaming van de bedrijven.
3. Geen uitbetaling van bonussen.
Een motie is voorbereid. Indiening is afhankelijk van het verkregen antwoord.
De toenemende werkeloosheid baart ons zorgen. Vele mensen, waaronder veel jongeren, zijn ontslagen. Voor vele anderen hangt ontslag in de lucht. Dat staat haaks op de Zeeuwse arbeidsmarkt die onder druk staat. Wij denken positief mee als het gaat om innovatieve initiatieven om vraag en aanbod op elkaar te laten aansluiten en goed voorbereid te zijn op digitale ontwikkelingen.
Wij zien de urgentie van dossiers, zoals de natuur inclusieve samenleving, klimaatadaptatie en zoet water, toenemen. Hierover hebben wij drie vragen:
1. Is het college bereid om, samen met Waterschap Scheldestromen, een experiment met verhoging van de grondwaterspiegel uit te voeren?
2. In de komende 10 jaar is € 3 miljard beschikbaar voor extra natuurherstel en natuuraanleg. Welke plannen heeft het college met de besteding van dit extra Rijksgeld?
3. Hoe ziet het college de toekomst van de Zeeuwse landbouw?
Wij voelen ons gesterkt door het onlangs verschenen 10-punten-plan van het VernieuwersLAB. Zij schrijven over circulaire business modellen, omzien naar elkaar, een duurzaam voedselsysteem en herstel van biodiversiteit. Het VernieuwersLAB vraagt de overheid daadkracht te tonen.
Vraag: Kent het college dit 10-punten-plan en graag een reactie op de oproep om als overheid daadkracht te tonen.
Onze kinderen en kleinkinderen zijn straks eigenaar van onze samenleving. Wij zijn verrast over de oproep die minister-president Rutte onlangs deed: hij daagt de overheid uit om kinderen en jongeren uit te nodigen voor een gesprek over hún toekomst. Wij vinden dat de Zeeuwse jongeren een belangrijke stem verdienen in het vervolg van deze Coronacrisis. En we vinden dat de provincie de mogelijkheid heeft of kan creëren om de totstandkoming van een gezamenlijk Zeeuws jongerengeluid te faciliteren.
Vraag: Is het college bereid toe te zeggen om, nog voor het zomerreces, met Zeeuwse jongeren, lokale overheden en andere partners te brainstormen over het praktisch, innovatief en creatief invullen van deze oproep van de premier? Ook voor dit onderwerp geldt dat we een motie hebben voorbereid. Indiening afhankelijk van de reactie van het college.
We zien nu dossiers in een ander daglicht staan, bijvoorbeeld Slimme mobiliteit. Met belangstelling zien we het mobiliteitsrapport van de Rekenkamer tegemoet. Wij hopen dat dit rapport onderbouwing biedt voor betere samenwerking tussen gemeentelijk en provinciaal openbaar vervoer en aandacht voor minder validen.
Cultuur verbindt en is belangrijk voor de leefbaarheid en het vestigingsklimaat. Van onze kant brede steun voor het opzetten van een Cultuurfonds.
Onze vraag: Wordt in de actualisatie van de subsidie verordening rekening gehouden met de mogelijkheid voor culturele organisaties om een reserve op te bouwen, meer financiële armslag?
Tenslotte de beschikbaarheid van betaalbare en passende sociale en particuliere woningen. Dat jong volwassenen een kans op de woningmarkt krijgen. De vraag en mogelijkheden naar flexwonen is er. Vanuit het ministerie is flexwonen zelfs financieel gestimuleerd met een bedrag van € 250.000. Een mooi bedrag. Nu durven doen, lef tonen. We komen hier later in dit jaar op terug.
Het is vast buffelen geweest om de vele schriftelijke vragen van een antwoord te voorzien. De beantwoording is voor ons waardevol, het geeft net iets meer inkijk in een proces of een verduidelijking. Dank hiervoor aan het college en de ambtelijke organisatie.
In deze crisis is saamhorigheid onze kracht. Meer collectiviteit, minder individualisme. De creativiteit en het vernieuwend denken borrelt naar boven. Onze waardering voor alle mensen die iets voor een ander doen. Schuilt in ieder mens een sociaaldemocraat?
De situatie waarin we nu leven leert dat we goed moeten zorgen voor onszelf, voor elkaar en voor onze aarde. Leven, wonen, werken, leren en ontspannen in balans met de natuur.
Corina van der Vliet (fractievoorzitter)