Nota grondbeleid

Door Eddy Heerschop op 8 oktober 2022

Wij hebben kunnen lezen in de samenvatting dat de zorg van de provincie voor haar eigendom belangrijk is, zorg voor je eigendom moet in het DNA van de provincie zitten.

Samenwerking is cruciaal, en vergroten van de ruilgronden is in deze tijd van groot belang, we denken aan bijv. de transitie energie waar kabels de grond in moeten waar duurzame energie gerealiseerd moet worden, maar ook aan het realiseren van nieuwe Natuur om de schaars aanwezige natuur robuuster te maken, corridors van natuur hebben hun belang bewezen. We lezen ook dat de grondbank kan groeien tot 1800 hectare in 2027

Waar de PvdA met name positief over is, is de ontwikkelingsbank van 50 ha, graag zouden we haast zien met de ontwikkeling van de termijn, van voorwaarde en condities.

Vraag: wil GS ons toezeggen dat er haast gemaakt wordt met de voorwaarden en condities voor de ontwikkelingsbank!!

Voor de PvdA zou een van de nog vast te stellen voorwaarden moeten zijn, dat op de provinciale gronden in de grondbank, maar zeker in de ontwikkelingsbank, geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest worden gebruikt. Wij realiseren ons dat dit niet op alle nu aanwezige gronden zo is en kan zijn, maar daar waar de provincie het wel voor het zeggen heeft moet een verbod op het gebruik van bestrijdingsmiddelen mogelijk zijn.

De Provincie heeft de plicht om zorg te dragen voor haar en onze gronden, gronden die ook nog veilig te gebruiken zijn door onze kinderen en kleinkinderen. Wij zijn dan ook verheugd te kunnen melden dat er een motie van de PvdA, GL, PvdD en D66 is ingediend juist op dit punt. Deze ontwikkelingsbank is van belang om in het buitengebied te laten zien dat Natuurontwikkeling en landbouw/wonen goed samen kunnen gaan, we hoeven geen angst te hebben voor de grote transities, juist de ontwikkelingsbank kan een mooi instrument zijn in de gereedschapskoffer van de provincie om met alle Zeeuwen ons buitengebied mooier, beter en toekomstbestendiger te maken.

Als Pvda Statenfractie zijn wij het dan ook eens met de Nota grondbeleid.

Motie: ‘Geen glyfosaat op provinciegrond’

 

Eddy Heerschop

Eddy Heerschop

“Ik ben Eddy Heerschop. Geboren en getogen Vlissinger. Werkzaam in de Zeeuwse industrie. Ik wil mij gaan inzetten voor: – Een duurzamere economie. – Een provincie waar vakmensen, arbeidsmigranten, laag en hoog opgeleide Zeeuwen kunnen wonen en werken in een groene, gezonde en veilige omgeving. – Waar mensen zeker kunnen zijn van een fatsoenlijk inkomen,

Meer over Eddy Heerschop