Ledenbrief over wonen, droogte, werk, cultuur, jongeren en arbeidsmigranten

Door Corina van der Vliet op 1 juni 2020

Beste allemaal,

In de zonnige tuin zit ik achter de laptop voor het typen van deze ledenbrief. Een brief die in het teken staat van onze algemene beschouwingen die we donderdag 28 en vrijdag 29 mei 2020 hebben uitgesproken en behandeld. Dat was tijdens de Statenvergadering waarin de Jaarrekening 2019 en Voorjaarsnota 2020 op de agenda stonden. De volledige tekst vinden jullie op de website. De opname (beeld en geluid) kunnen jullie terugkijken op YouTube.

In deze brief treffen jullie een samenvatting aan. Ook beschrijven we een selectie van antwoorden en moties.

Stap voor stap naar een nieuwe werkelijkheid. Want Corona zal, naar onze mening, kunnen zorgen voor een keerpunt. Het zet ons nog meer aan het denken over de manier waarop wij leven. De uitbuiting van de aarde. De ontbossing. Minder beschikbaarheid van zoet water. De afhankelijkheid van de maak-industrie aan de andere kant van de wereld.

Er wordt alles gedaan om bedrijven (banen) overeind te houden. Prima, maar met een kanttekening. Overheidssteun dienen we op een zorgvuldige manier in te zetten. Dat geld is immers van ons allemaal. Onze vraag of aan financiële hulp vanuit de provincie voorwaarden worden gekoppeld (behoud van banen, verduurzaming van de bedrijven en geen uitbetaling van bonussen) werd bevestigend beantwoorden. Daar wordt aan voldaan. Het college van Gedeputeerde Staten gaf aan dat de meeste provinciale hulp niet bestaat uit een geldbedrag, maar uit ondersteuning. Bijvoorbeeld om bedrijven de weg te wijzen naar landelijke financiële regelingen.

De urgentie op dossiers zoals de natuur inclusieve samenleving, klimaatadaptatie en zoet water neemt toe. ‘Onze’ gedeputeerde Anita Pijpelink gaf, naar aanleiding van onze vragen, aan dat ze in gesprek gaat met Waterschap Scheldestromen over een experiment met verhoging van het waterpeil. Dit is een verantwoordelijkheid van Waterschap Scheldestromen en het ligt best gevoelig. Er spelen meerdere belangen (natuur, agrarische sector) en het weer (regenval) is onvoorspelbaar. Zij gaf aan dat beschikken over zoet water vraagt om systemen van opvang van regenwater en buffering. Niet het regenwater zo snel mogelijk afvoeren naar de zee maar juist vasthouden voor drogere perioden.

Cultuur verbindt en is belangrijk voor de leefbaarheid en het vestigingsklimaat. Van onze kant brede steun voor het, door Anita Pijpelink geïnitieerde voorstel, voor het opzetten van een Cultuurfonds, want de culturele sector heeft het in deze Corona-tijd zwaar te verduren. Financiële steun is op zijn plaats. Of culturele organisaties in de toekomst de mogelijkheid krijgen om zelf een reserve aan te leggen hangt af van de gewijzigde subsidieverordening. Deze wijziging, die we als Provinciale Staten nog dienen vast te stellen, loopt enige vertraging op. Wij gaan dat goed in de gaten houden, want iets meer financiële armslag in de bedrijfsvoering van deze organisaties vinden wij nodig.

In de landelijke persconferentie van 19 mei daagt premier Rutte jongeren uit mee te denken over oplossingen rondom Corona en vraagt hij lokale politici te luisteren naar deze ideeën. Wij hebben hiervoor aandacht gevraagd. Het college van Gedeputeerde Staten heeft hierop enthousiast gereageerd. Zelf gaan wij dit onderwerp ook oppakken en aandacht vragen op de landelijke website Wij pakken dit onderwerp nog verder op door jongeren te wijzen op de websites Generatie Aan Zet en het Zeeuwse platform Jouw Zeeland.

We hebben aandacht gevraagd voor betaalbare en passende sociale en particuliere woningen. Dat jongeren een kans op de woningmarkt krijgen. Positief vinden wij dat de insteek van de provincie richting gemeenten verschuift naar meedenken en faciliterende in plaats van een controleren. Samen vanuit verschillende disciplines het onderwerp ‘wonen’ oppakken. Wat ons betreft niet om alleen maar te overleggen, maar juist om daadwerkelijk te gaan doen. Later dit jaar komen we als fractie zeker nog op dit onderwerp terug.

Huisvesting van buitenlandse medewerkers werd, via een motie, op de agenda gezet. In de, met meerderheid van stemmen aangenomen, motie werd gevraagd om een behoefte-onderzoek. Wij hebben tegen deze motie gestemd. Onze belangrijkste motieven: te beperkt (wij willen aandacht voor de huisvesting van alle internationale medewerkers, niet alleen binnen de agrarische sector) en de zorg voor scheiding van woon- en werkplek. Ieder mens verdient immers een goede huisvesting, een fijn onderkomen.

De motie van GroenLinks om kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen op te vangen hebben wij mede ingediend. Helaas heeft deze motie geen meerderheid gekregen.

Forum voor Democratie heeft meerdere moties ingediend. Wij hebben tegen al deze moties gestemd en de volgende stemverklaring uitgebracht: “We hebben echt grote moeite met de moties van Forum voor Democratie. Ze wekken een onjuist beeld, leiden tot verwarring en wekken verwachtingen op die niet waargemaakt kunnen worden. Dat weet Forum voor Democratie zelf toch ook? Er wordt op een onjuiste manier hoop gegeven, bijvoorbeeld richting de tunnelgebruikers of inwoners van Yerseke. Daar passen wij voor.”

We hebben ingestemd met de Jaarrekening 2019 en de Voorjaarsnota 2020. We beseffen dat de Voorjaarsnota een financiële momentopname is die niet meer voldoet aan de huidige Corona-realiteit. Het is goed dat het college binnenkort, via een Zomerbrief, nog met een financiële actualisatie komt.

De tekst waarmee wij onze beschouwingen hebben afgerond nemen wij in deze ledenbrief letterlijk over: In deze crisis is saamhorigheid onze kracht. Meer collectiviteit, minder individualisme. De creativiteit en het vernieuwend denken borrelt naar boven. Onze waardering voor alle mensen die iets voor een ander doen. Schuilt in ieder mens een sociaaldemocraat?

De situatie waarin we nu leven leert dat we goed moeten zorgen voor onszelf, voor elkaar en voor onze aarde. Leven, wonen, werken, leren en ontspannen in balans met de natuur.”

We beseffen dat het een uitvoerige ledenbrief is geworden. We hopen dat we jullie hiermee weer in inkijk hebben gegeven in de onderwerpen die ons bezig houden.

Reacties op deze brief zijn altijd welkom.

Met vriendelijke groet namens de PvdA-Statenfractie Zeeland,

Corina van der Vliet-Hart (fractievoorzitter)

Corina van der Vliet

Corina van der Vliet

“Ik ben Corina van der Vliet-Hart, 52 jaar, getrouwd en moeder. Ik woon in Zierikzee en werk bij de gemeente Kapelle. Gericht op samenwerking, sociaal en enthousiast. Hobby’s zijn wandelen, kijken naar sport en vind ik het leuk om te schrijven. • Iedereen is welkom in Zeeland. • Jongeren groeien met plezier op. • Onbebouwde

Meer over Corina van der Vliet