Met muraltmuurtjes 2.0 komen we er niet

Door Ron de Kort op 25 februari 2021

Nog maar een paar jaar geleden werd klimaatverandering door politieke partijen ontkend in deze AV. Tot in 2015 bestond een plan om op zo’n beetje het laagste punt van Walcheren een ziekenhuis te gaan bouwen. We hebben gelukkig al veel geleerd.

Bij de Klimaatadaptatiestrategie Zeeland (KASZ) 2021-2026 zijn acht principes leidend. De PvdA-waterschapsfractie wil die leidende principes best onderschrijven, maar dan moeten ook alle verantwoordelijke partijen dit doen en niet bij sommige principes wegduiken of deze nu al onbespreekbaar noemen. Zie wat er afgelopen weken gebeurde toen vanuit het NIOZ / WHO een rapport het licht zag over dubbele dijken. Wij begrijpen de gevoeligheid, maar om direct brieven richting Den Haag te gaan sturen maakt voor ons wel duidelijk dat het niet zal meevallen om alle kikkers in de kruiwagen te houden.

Ook wij hebben soms wel last van enige vooringenomenheid, maar het probleem is dermate groot dat we het niet gaan oplossen met muraltmuurtjes 2.0. Er zullen wellicht toch echt stevige noten gekraakt moeten worden en mogelijk ook wat principes worden aangepast. Dat we geen vitale functies meer gaan bouwen of inrichten in gebieden die onvoldoende beschermd kunnen worden onderschrijft onze fractie ook. Daarom vinden we het wel een beetje vreemd dat mensen die op de hoogte zijn van deze leidende principes toch pleiten voor een tweede kerncentrale in Borssele. Wat onze fractie betreft mag die centrale in Borssele worden gesloten en een eventuele nieuwe worden gebouwd op de Veluwe of desnoods op het Binnenhof. Maar niet in een gebied dat zo laag ligt.

Nog even een opmerking over ‘een volhoudbare landbouw’. Daarbij is niet alleen een robuust watersysteem van belang, maar ook een goede bodemkwaliteit. Benieuwd hoe de sector dit gaat oppakken. Minder zware machines en minder intensief bewerken van de bodem? Dat ook de consument hierbij een rol heeft is wel zeker. Ook aan de recreatiesector worden mooie woorden gewijd zoals bewustmaking van ondernemers en gasten. En ja, we moeten zorgen dat we dat tot een unique selling point kunnen maken. Helemaal mee eens. Rust en ruimte moeten we behouden

We zien de gezamenlijke uitvoeringsagenda, maar vinden het nog te vroeg om daar al uitgebreid op te reageren. Die is echt nog maar in een embryonaal stadium. Wij hopen dat er voldoende middelen zullen zijn voor de vele onderzoeken en straks ook de uitvoering. We hebben vele jaren niet omgekeken naar de secundaire dijken. Hoe staat het daarmee? Is er al een overzicht van de status daarvan beschikbaar?

Verder staan er in deze uitvoeringsagenda veel afspraken over onderzoeken die nog moeten worden gestart. Hoe gaat het dagelijks bestuur de AV meenemen in dit proces? En nog belangrijker: hoe nemen we de burgers en ondernemers mee?

Over behoud en uitbreiding van natuurgebieden staan ook mooie dingen geschreven in de KASZ. Wij hopen en vertrouwen erop dat dit vooral bij de provincie Zeeland in goede handen is. Het gedeelte over de landbouw vindt onze fractie nog wat magertjes, maar dat geeft dan weer extra ruimte aan de sector zelf om snel met goede plannen te komen die passen binnen de richtlijnen van de KASZ. We laten ons positief verrassen.

Een mooi stuk, nu snel de handen aan de ploeg! Ons credo: Onderzoek alles en behoud het goede.

Ron de Kort

Ron de Kort

“Ik ben Ron de Kort, van 1953, kort na de watersnood, woonachtig in Vogelwaarde, gehuwd, 2 kinderen en 5 kleinkinderen. Met beide benen in de samenleving door een keur aan vrijwilligerswerk. Naast het voorzitterschap van de PvdA afdeling Hulst ben ik sinds kort lid van de Algemene Vergadering van waterschap Scheldestromen. Ook doe ik nog

Meer over Ron de Kort