Begroting 2021

Door Corina van der Vliet op 12 november 2020

Hoe zetten we investeringen in asfalt af tegen mensen die met een ontslagbrief naar het UWV worden doorverwezen? Hoe toetsen we de promotie van ons mooie Zeeland als tegelijk studenten een studieschuld opbouwen vanwege de huur van een studentenkamer terwijl ze thuis digitaal onderwijs ontvangen? Hoe beoordelen we plannen voor de bouw van grote en voor de meeste mensen onbetaalbare vakantieparken terwijl het beroep op de voedselbanken toeneemt?

Een groeiend aantal mensen komt in financiële problemen. Wij weten dat de primaire verantwoordelijkheid voor het tegengaan van armoede bij de gemeenten ligt. Maar, ook provinciale activiteiten dragen, direct of indirect, bij aan het verminderen van armoede en zorgen ervoor dat iedereen kan deelnemen. Wij dienen een motie in waarin wij Gedeputeerde Staten verzoeken:
1. Een overzicht op te stellen van provinciale activiteiten of subsidies die, direct of indirect, een relatie hebben met het tegengaan van armoede in Zeeland.
2. Om in overleg met de gemeenten, bijvoorbeeld binnen het Overleg Zeeuwse Overheden, te onderzoeken welke aanvullende activiteiten de provincie kan oppakken.
3. En Provinciale Staten hierover, vóór de Voorjaarsnota 2021, in kennis te stellen.

Wij kijken eerlijk naar ons zelf en de wereld om ons heen. Mensen denken alle touwtjes in handen te hebben en dat de natuur maakbaar is. Dat we onze natuur naar onze hand kunnen zetten en onverminderd kunnen exploiteren. Maar, dat is niet zo! Wij maken als mensen onderdeel uit van het grotere geheel. Een ecosysteem waar we duurzaam mee om moeten gaan.

We blijven het belang van de betrokkenheid van onze jongeren benadrukken. Gebruik hun kennis, hun onbevangenheid en hun kijk op de wereld. Hun innovatief denken. Tijdens de Voorjaarsnota is toegezegd met de Zeeuwse jongeren in gesprek te gaan over de huidige tijd. Kunnen Gedeputeerde Staten een mondelinge terugkoppeling geven, een update van de stand van zaken en een doorkijk naar vervolgacties?

In 2021 wordt het uitdaagrecht (Right to Challenge) uitgewerkt. Dat vinden wij interessant. Hoe ver durven wij als Provinciale Staten te gaan als het gaat om uitdaagrecht? Durven wij als Provinciale Staten los te laten, vertrouwen te geven? Durven wij het aan dat fouten worden gemaakt in het besef dat fouten nodig zijn om te leren en vooruit te komen? Accepteren we dat participatie leidt tot een andere uitkomst? Zien we andere visies en meningen als kracht? De PvdA durft dit vertrouwen te geven en kijkt met belangstelling uit naar dit debat.

Een fijn thuis is noodzakelijk om je leven te kunnen leven. Bouwen, bouwen, bouwen. Stikstof mag dat bouwen niet in de weg staan. Wat ons betreft krijgen natuur en woningbouwprojecten voorrang, boven industrie en infrastructuur, bij de verdeling van de beschikbare stikstofruimte. Passende, betaalbare en duurzame (sociale) woningen. Zijn Gedeputeerde Staten het met ons eens dat bij de verdeling van de beschikbare stikstofruimte prioriteit toegekend wordt aan de natuuropgave en woningbouwprojecten? Hoe voorkomen we dat projectontwikkelaars stikstofruimte opkopen ten koste van stikstofruimte die de lokale en provinciale overheid zelf hard nodig hebben?

Beschikbaarheid en inzet van zoet water. We moeten Zeeland zo snel mogelijk weerbaar maken voor een zoetwatertekort. Is het een grote uitdaging, of dé grootste uitdaging? De oplossingen zijn breed en veelzijdig. Van bewustwording tot het opvangen van water. Van hergebruik tot uitbreiding van buffercapaciteit in nieuwe natuur en streven naar natuur-inclusieve landbouw. Zoet water is als een saté prikker door allerlei provinciale dossiers. Of we het nu hebben over de natuur, de omgeving of de economische activiteiten.Zijn Gedeputeerde Staten van mening dat in het Deltaplan Zoet Water voldoende aandacht is opgenomen voor de natuurlijke berging van water (buffercapaciteit in nieuwe natuur)?

Energie die niet wordt gebruikt hoeft ook niet bespaard te worden. Zo simpel is het. Het licht uitdoen vormt één van de makkelijkste en minst ingrijpende maatregelen om energie te besparen. 70% van de bedrijven in Zeeland laat in de nacht verlichting branden. Deze verlichting draagt niet bij aan veiligheid tegen inbraak en vandalisme. Onverlichte gebouwen met bewegingsmelders (schrikverlichting) zorgen juist voor meer veiligheid. Wij dienen een motie in, mede namens GroenLinks, D’66 en 50PLUS, waarin wij Gedeputeerde Staten oproepen met een voorstel te komen voor het terugdringen van onnodige nachtelijke verlichting.

En gaan we nog wat zeggen over een tolvrije Westerscheldetunnel? Ja zeker. Wij willen nogmaals benadrukken dat we alleen samen, dus als gezamenlijke fracties, een vuist richting de Rijksoverheid kunnen maken. Dat kan én wil de PvdA niet alleen. En laten we daar lef in tonen, creatief zijn en denken in kansen. Niet bij voorbaat een idee afschieten, maar samen een voorstel beter maken. Niet verschuilen achter nog meer onderzoeken. Echt een tolvrije Westerscheldetunnel realiseren. Wij hopen dat de Zeeuwse leden van politieke partijen zich sterk blijven maken voor het duidelijk opnemen van een tolvrije Westerscheldetunnel in hun landelijke verkiezingsprogramma’s.

Gedeputeerde Staten gaven eerder aan dat een tolvrije Westerscheldetunnel niet past binnen de criteria van het Nationaal Groeifonds. Daarover mogen we van mening verschillen. Van andere provincies lezen we over hun plannen voor geld uit dit Nationaal Groeifonds. Heeft Zeeland al projecten voor het Nationaal Groeifonds ingediend? Zo ja, welke. Zo nee, waarom niet? Hoe verloopt binnen Zeeland de samenwerking bij de indiening van projecten?

We sluiten af met een citaat van Lodewijk Asscher: “…Corona werkt als een vergrootglas. Het laat duidelijker dan ooit tevoren zien waar kwetsbaren in onze samenleving zitten en vergroot de verschillen die er al zijn. Wie kwetsbaar is, wordt dubbel zo hard geraakt. In deze onzekerheid en kwetsbaarheid hebben mensen en de samenleving behoefte aan zekerheid. Over hoe we hier uitkomen. Over hoe we de pijn eerlijk en fatsoenlijk verdelen.” Wij doen als PvdA-Statenfractie ons best om hieraan een bijdrage te leveren.

Fractievoorzitter Corina van der Vliet

Motie ‘Tegengaan groeiende armoede’ (13-11-2020)

Bovenstaande motie trok de PvdA in na een toezegging van gedeputeerde Harry van der Maas (SGP).

Motie ‘Nachtelijke verlichting’ (13-11-2020)

Bovenstaande motie werd door PvdA, GL, D’66, 50PLUS en SP gesteund. Dit bleek helaas onvoldoende.

Corina van der Vliet

Corina van der Vliet

“Ik ben Corina van der Vliet-Hart, 52 jaar, getrouwd en moeder. Ik woon in Zierikzee en werk bij de gemeente Kapelle. Gericht op samenwerking, sociaal en enthousiast. Hobby’s zijn wandelen, kijken naar sport en vind ik het leuk om te schrijven. • Iedereen is welkom in Zeeland. • Jongeren groeien met plezier op. • Onbebouwde

Meer over Corina van der Vliet