Donderdag 12 december mochten Ralph van Hertum en Niek Joosse op de stoel van jurylid gaan zitten voor het Young Energy Society Challenge Scholierendebat. In het mooie oude stadhuis in Middelburg namen acht teams van Nehalennia, Ostrea en het Calvijn College het tegen elkaar op. De inzet: een geldbedrag en een mooie trofee.
In drie rondes werd met prikkelende stellingen, gericht op de Zeeuwse energietransitie, bepaald wie zichzelf de winnaar mocht noemen. Met creatieve standpunten werd beargumenteerd of Zeeland in de zomermaanden zou moeten worden afgesloten van alle auto’s op fossiele brandstoffen (ronde 1) of dat elk gezin een wekelijkse datalimiet krijgt voor het internet (ronde 2).
De scholieren kregen vlak voor het begin van een debat te horen of ze vóór of tegen een stelling zijn. Het was ontzettend knap dat ze daar zonder problemen in mee gaan. Behalve de argumenten zelf, was de manier waarop ze gebracht werden ook ontzettend creatief. Het Zeeuws volkslied, Luctor et Emergo en elkaars woorden goed en leuk tegen elkaar gebruiken. Het niveau was hoog en dat maakte het voor ons als jury niet gemakkelijk. Het was soms echt rekenen achter de komma om tot een winnaar te komen, maar na twee rondes stonden er nog twee teams overeind: Nehalennia 2 en Calvijn 1.
Deze twee teams (en de jury ook) kregen pas aan het einde van de tweede ronde de stelling voor de finale te horen. En het was een pittige: “Jongeren kiezen elke maand een klimaatschadelijk product, dit product kopen zij niet meer.” Na een krap uur voorbereidingstijd, waarin ook nog gegeten moest worden, gingen de twee teams het debat aan in de chique raadszaal van het oude stadhuis.
Ondanks de korte voorbereidingstijd volgde opnieuw een prima en leuk debat voor een goed gevulde zaal. Waar volgens Calvijn 1 een raam open gaat als een deur sluit, vrroeg Nehalenia 2 dat raam juist dicht te houden, want dat is beter voor het milieu. Mede dankzij deze opmerking sleept Nehalennia 2 de winst binnen.
Als jurylid was het ontzettend leuk om het plezier en de gedrevenheid van de kandidaten te zien. Van de creatieve betogen, argumenten en tegenargumenten valt een hoop te leren. Al met al dus een hele leuke en leerzame ervaring.
Statenlid Niek Joosse