Door Corina van der Vliet op 22 oktober 2021

Werkbezoek Ørsted

Een van de eerste herfststormen raast over Zeeland. De regen tikt hard tegen de voorruit. Ik ben op pad. Op pad naar het bedrijf Ørsted in Vlissingen. Een werkbezoek van de PvdA-Statenfractie.

Na een vriendelijk ontvangst, een gelukkig negatieve coronatest en een kopje thee krijgen we een kijkje in de wereld van ‘Wind op Zee’. Ik zoek de hersencellen voor het begrijpen van de meer technische en scheikundige begrippen (die liggen bij mij niet vooraan). Maar, de presentatie was helder en begrijpelijk. Een bevlogen en enthousiaste medewerker neemt ons meer naar een wereld die draait op groene energie.

Ik leer hoe offshore energie de rest van de economie duurzaam kan maken; welke innovatieve ontwikkelingen er zijn om het afval (na ontmanteling van de windmolens) volledig te hergebruiken. Dat er een businesscase is voor windenergie zonder overheidssubsidies. Dat de wieken van de molens van het park Borssele 1 en 2 81 meter lang zijn en dat de afstand tussen het uiteinde van de ene naar de andere wiek 167 meter bedraagt. 167 meter! Op de tekentafels liggen al windmolens met een wieklengte van 100 meter.

Ik hoor over het natuur inclusief bouwen. Zo wordt bijvoorbeeld geëxperimenteerd met de aanleg van een kabeljouwrif. Ik hoor over het belang van het als overheid meedenken in de relatie tussen windmolenparken op zee en de visserij.

Alle condities voor investeringen in waterstof zijn in Zeeland aanwezig: industrieel grootverbruik (nog net iets hoger dan in Rotterdam), de zee met grote windparken ligt ‘om de hoek’, aanlandingsmogelijkheden en ruimte voor de bouw van een waterstoffabriek en mogelijkheden voor doorvoer van waterstof naar andere delen van Nederland en Vlaanderen. Zeeland als ‘ventiel van Nederland’. Zeeland als dé locatie wanneer het gaat om waterstof. Laten we dat keihard roepen richting de landelijke overheid.

Een van de eerste herfststormen raast over Zeeland. Trots vertelt de medewerker dat de windmolens op zee vandaag hun maximale productie hebben behaald.

Ørsted, dank voor de prettige ontvangst en de vele informatie.

Statenlid Corina van der Vliet

Corina van der Vliet

Corina van der Vliet

“Ik ben Corina van der Vliet-Hart, 52 jaar, getrouwd en moeder. Ik woon in Zierikzee en werk bij de gemeente Kapelle. Gericht op samenwerking, sociaal en enthousiast. Hobby’s zijn wandelen, kijken naar sport en vind ik het leuk om te schrijven. • Iedereen is welkom in Zeeland. • Jongeren groeien met plezier op. • Onbebouwde

Meer over Corina van der Vliet