Visie op de Omgevingsvisie

Door Eddy Heerschop op 23 april 2021

Vandaag bespreken we de achterbanraadpleging Omgevingsvisie, Omgevingsverordening en MER. We doen dit na drie uitgebreide vergaderingen over dit onderwerp.

Omgevingsvisie. Een visie op hoe wij in Zeeland om gaan met de belangrijke vragen waarmee we nu te maken hebben op het gebied van Klimaat adaptatie, afnemende biodiversiteit en verduurzaming van onze Zeeuwse landbouw. Vragen die bij uitstek gaan over ruimte. Hoe gaan wij om met onze kostbare ruimte zodat alle Zeeuwen en ook de toekomstige Zeeuwen een gezond, woon en werk klimaat hebben?

Voor de PvdA is het van belang dat we in alles wat we doen, we drie punten bovenaan zetten: welzijn, circulariteit en biodiversiteit. Talloze studies laten zien dat mensen gezonder, gelukkiger en meer ontspannen zijn in een groene leefomgeving. Alleen dat al is een goede reden om hierin te investeren. Zonder een gezonde natuur, geen gezonde landbouw en geen gezond voedsel.

Zonder een circulaire economie lopen we vroeg of laat tegen tekorten aan. Tekorten aan grondstoffen die belangrijk zijn om onze samenleving in stand te houden. Meer is niet altijd beter en hergebruik is belangrijk om te voorkomen dat er onnodig schade wordt aangebracht aan onze leefomgeving en we hierdoor banen en welvaart verliezen.

Welzijn is meer dan alleen gezonde voeding, schoon water en een goede woning. Welzijn is ook cultuur. Behoud van cultuurhistorie is belangrijk voor onze identiteit en cultuur is ook belangrijk voor onze ontwikkeling. Het zijn juist kunstenaars en schrijvers die de scherpe randjes van onze maatschappij laten zien en ter discussie stellen. Voor de PvdA is (nieuwe) cultuur een belangrijk onderwerp. Laat daarom ook het Centrum Beeldende Kunst bij cultuurontwikkeling een rol spelen. Hun uitgebrachte boek Pop down / Melt up is een voorbeeld van vooruitdenken als het gaat om bijvoorbeeld energietransitie.

Bij de wensenlijst, die goed de wensen vanuit Provinciale Staten laat zien, wordt gesproken over meer bereikbaarheid. Als PvdA zijn wij voorstander van betere bereikbaarheid, goed openbaar vervoer, maar geen voorstander van meer asfalt. Dit lost namelijk niets op. Verder hebben wij als PvdA aandacht gevraagd voor lichtvervuiling. In de visie van de PvdA een onderwerp dat aandacht verdiend en minstens zo belangrijk is als alle andere bronnen van vervuiling. Zonder donker geen licht.

Als PvdA vinden wij dat binnen de gehele Zeeuwse samenleving deze Omgevingsvisie gedragen moet worden. Op een juiste manier alle betrokken partners hun eigen inbreng laten leveren vanuit hun eigen invalshoek. Samen in collectieve wijsheid. Vooruitdenken is juist nu belangrijk en dat doen we in deze visie. Nu we tegen de grenzen aanlopen, is de kunst van richting veranderen essentieel. Zoals Floris Alkemade de Rijksbouwmeester schrijft: “Afscheid nemen van ingesleten patronen en gewoontes raakt aan de bestaanszekerheid en voelt als een bedreiging, maar met verbeeldingskracht kunnen we een beter kwaliteit van leven realiseren.”

Met deze visie, die nooit af is en altijd aan verandering onderhevig, kunnen we de Zeeuwse toekomst aan.

Statenlid Eddy Heerschop

Eddy Heerschop

Eddy Heerschop

“Ik ben Eddy Heerschop. Geboren en getogen Vlissinger. Werkzaam in de Zeeuwse industrie. Ik wil mij gaan inzetten voor: – Een duurzamere economie. – Een provincie waar vakmensen, arbeidsmigranten, laag en hoog opgeleide Zeeuwen kunnen wonen en werken in een groene, gezonde en veilige omgeving. – Waar mensen zeker kunnen zijn van een fatsoenlijk inkomen,

Meer over Eddy Heerschop