Verborgen OV-lijnen zichtbaar maken

Door Ralph van Hertum op 21 november 2020

De PvdA-Statenfractie maakt werk van ‘verborgen lijnen’ in het Zeeuwse openbaar vervoer (OV). In een tijd waarin veel wordt gesproken over verschraling, schrappen en vervallen, willen wij weten waar juist ruimte is voor OV-uitbreiding. Wij leggen deze vraag neer bij Gedeputeerde Staten én vooral bij de inwoners van Zeeland.

In de Statenvergadering van 12 en 13 november 2020 is veel gesproken over het OV. Samen met de ChristenUnie, GroenLinks en D’66 dienden wij een motie in om extra werk te maken van Smart Mobility. Deze motie redde het net niet, maar veel Statenleden steunen wel het idee om mensen slimmer en sneller van A naar B te vervoeren. Wij vinden het belangrijk om de inwoners van Zeeland daar in een vroeg stadium bij te betrekken.

Inwoners hebben bij ons een voorbeeld aangedragen van een verborgen verbinding. Zij geven aan dat een verbinding tussen het ziekenhuis van Vlissingen en dat van Goes gewenst is. Wanneer mensen niet terecht kunnen voor een ingreep in Vlissingen, dan moeten ze meestal naar het ADRZ in Goes. Nu is hun reisroute: bus, trein, bus. Een paar keer per dag een direct busje Vlissingen-Goes bespaart de helft van de reistijd, kost veel minder geld en leidt tot nul keer overstappen in plaats van twee keer overstappen.

We hebben gemerkt dat inwoners graag meedenken over het toevoegen van extra lijnen, om hun reistijd veel korter te maken. Zijn Gedeputeerde Staten bereid om met de Zeeuwen in overleg te gaan om te kijken welke verborgen lijnen er op dit moment zijn en hoe we die lijnen kunnen bedienen? Als PvdA denken we graag in kansen in plaats van alleen bezuinigen en schrappen in het OV.

Naar aanleiding hiervan hebben de Statenleden Ralph van Hertum en Inez Flameling de volgende vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten van Zeeland:

1. Delen Gedeputeerde Staten onze mening dat de besprekingen met Connexxion óók over nieuwe kansen / OV-lijnen moeten gaan? Zo nee, waarom niet? Zo ja, aan welke lijnen denken Gedeputeerde Staten?

2. De PvdA heeft haar oor te luister gelegd bij inwoners van Zeeland, die met suggesties voor nuttige OV-uitbreidingen zijn gekomen. Zijn Gedeputeerde Staten bereid om te onderzoeken waar in Zeeland extra vraag voor een OV-lijn ligt? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke termijn is de uitkomst van dit onderzoek bij Provinciale Staten bekend?

3. Zijn Gedeputeerde Staten bereid om de inwoners van Zeeland actief op te roepen om (nu nog) verborgen OV-lijnen in te sturen? En zo ja, de top 5 van die inzendingen serieus te overwegen als uitbreiding op het Zeeuwse OV? Zo nee, waarom niet?

Antwoorden op vragen over verborgen OV-lijnen (21-11-2020)

Ralph van Hertum

Ralph van Hertum

“Mijn naam is Ralph van Hertum. Ik woon in Goes, sport graag en ben afgestudeerd historicus. Jongeren worden in de politiek onvoldoende vertegenwoordigd. Daarom vind ik verjonging en vernieuwing van politieke vertegenwoordigers belangrijk. Zeeland vergrijst en ontgroent in een rap tempo. Dit biedt ook nieuwe kansen. Ik wil er voor zorgen dat jonge mensen een

Meer over Ralph van Hertum