Parkinson door chemische bestrijdingsmiddelen

Door Inez Flameling op 17 december 2021

Het wordt steeds duidelijker dat de ziekte van Parkinson kan worden veroorzaakt door gewasbeschermingsmiddelen. Parkinson komt steeds meer voor. Er wordt gesproken van een pandemie. Boeren uit het Westland hebben het eerder dit jaar onder de aandacht gebracht bij Zembla. Neurologen luiden de noodklok en het RIVM heeft nu geadviseerd om het onderzoek dat wordt gedaan alvorens gewasbeschermingsmiddelen worden toegelaten, uit te breiden met onderzoek naar hersenschade.

Veel mensen in Zeeland werken in de landbouw of wonen in landbouwgebied. We zijn van mening dat deze mensen er vanuit moeten kunnen gaan dat de normering voor gewasbeschermingsmiddelen deugt. We weten dat de provincie niet gaat over deze normering. We vinden dit onderwerp echter zo belangrijk dat we denken dat het goed is dat wij als landbouwprovincie een signaal afgeven richting Den Haag en de Europese Commissie.

We vragen niet veel aan Gedeputeerde Staten. Het gaat om het sturen van 2 brieven. Maar als signaal van onderop kan het ertoe bijdragen dat haast wordt gemaakt met de verbetering van deze testrichtlijnen, want ieder jaar dat de invoering daarvan wordt uitgesteld zullen er meer mensen Parkinson krijgen.

Motie ‘Toelating en normering van chemische bestrijdingsmiddelen’ (17-12-2021)

Motie werd niet aangenomen. Slechts PvdA, D’66, GL, SP, PvdD en 50PLUS stemden voor.

Inez Flameling

Inez Flameling

“Ik ben zeebioloog en woon al meer dan tien jaar met veel plezier op Noord-Beveland. De rust en ruimte zijn voor mij belangrijk. Waar anders kan je ’s ochtends je kinderen naar school brengen terwijl je langs de Oosterschelde fietst? Ik wil me graag inzetten voor het behoud van het open landschap, de bescherming van

Meer over Inez Flameling