De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte in de wereld. Dat heeft deels te maken met de vergrijzing, maar het wordt ook steeds duidelijker dat er een sterk verband bestaat tussen Parkinson en landbouwgiffen. Parkinson komt opvallend vaak voor bij boeren. In Frankrijk is de ziekte van Parkinson zelfs al sinds 2012 erkend als een beroepsziekte van boeren. Dit is verklaarbaar omdat boeren relatief meer in contact komen met bestrijdingsmiddelen. Maar ook de overige inwoners van plattelandsgebieden kunnen worden blootgesteld aan landbouwgiffen, met alle gevolgen van dien.
Volgens prof. dr. Bas Bloem van het Radboud UMC, hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen en Parkinson-expert, zijn vervuiling van het milieu en bestrijdingsmiddelen in onze voeding zelfs de voornaamste oorzaak van Parkinson. Hij en andere neurologen waarschuwen voor een “Parkinson pandemie”. De gezondheidsraad adviseerde daarom vorig jaar al om het gebruik van landbouwgiffen zoveel mogelijk te verminderen.
Zeeland is een landbouwprovincie en veel inwoners wonen aan- of op korte afstand van akkerbouwgebieden en fruitboomgaarden. Daarnaast zijn in Zeeland relatief veel mensen werkzaam in de landbouw. Wij vinden dat de provincie een verantwoordelijkheid heeft om de gezondheid van haar inwoners te beschermen tegen de kwalijke invloed van landbouwgiffen en om de aanstaande “Parkinson pandemie” zoveel mogelijk in te dammen.
Naar aanleiding hiervan hebben de Statenleden Inez Flameling en Corina van der Vliet de volgende vragen aan het college van Gedeputeerde Staten van Zeeland gesteld:
1. Onderschrijft u de ernst van de gezondheidsrisico’s van het gifgebruik in de akkerbouw en fruitteelt in de provincie?
2. Onderschrijft u dat er meer maatregelen genomen moeten worden om de boeren en omwonenden te beschermen tegen blootstelling aan landbouwgif?
3. Kunt u een overzicht geven van de neurotoxische landbouwgiffen die in de Zeeuwse landbouw worden gebruikt?
4. Bent u bereid om samen met de boeren en/of boerenorganisaties die deze giffen gebruiken te onderzoeken hoe boeren kunnen worden geholpen om het gifgebruik af te bouwen?
5. Bent u bereid om bij het ministerie van LNV aan te dringen op aangescherpte voorschriften bij het gebruik van landbouwgif zodat ook de gezondheidsrisico’s beter worden meegewogen?
6. Bent u bereid om geen subsidies meer te verlenen aan landbouwbedrijven die gif op hun land gebruiken? Zo nee, waarom niet? Is gifgebruik een onderdeel van het afwegingskader bij toekenning van provinciale (co-)subsidies? Zo nee, wanneer gaat u daar verandering in brengen?
7. Kunt u bevestigen dat de provincie geen gif gebruikt op de percelen die in eigendom zijn van de provincie? Zo nee, wanneer gaat u stoppen met het gebruik van gif?
8. Stelt de provincie bij het verpachten van landbouwgronden de eis dat er geen gif mag worden gebruikt? Zo nee, bent u bereid deze eis wel te gaan stellen?
9. In hoeverre wordt bij het inkoopbeleid van de provincie ingezet op biologisch en landbouwgifvrij? Als dat nog niet 100% is, wanneer wordt dat dan bewerkstelligd?
Antwoorden op Statenvragen ‘Parkinson en landbouwgiffen’ (22-04-2021)