Ledenbrief over de algemene beschouwingen

Door Ralph van Hertum op 28 november 2021

Midden november hebben we in de Provinciale Staten de algemene beschouwingen afgerond. In dit bericht gaan we daarop in. We hebben de PvdA-speerpunten uitgedragen, zoals wonen, cultuur en natuur. Daaraan hebben we vier moties gekoppeld. Hieronder vindt u een greep uit onze thema’s voor de algemene beschouwingen.

Verlichting
De motie Verlichting is aangenomen in de Statenzaal. Met deze motie ondernemen we actie tegen de groeiende lichtvervuiling in de provincie. In de afgelopen jaren zijn er steeds meer lichten bijgekomen en een groot deel daarvan is niet nodig voor de veiligheid op straat en in het verkeer. Te veel licht ’s nachts is schadelijk voor de gezondheid en bovendien is het nogal lastig uit te leggen dat we op grote schaal windmolens en zonnepanelen plaatsen en tegelijkertijd ’s nachts de lampen laten branden. Het licht uit is goed voor de gezondheid, goed voor de energiebesparing, goed voor planten en dieren en uiteindelijk ook goed voor de portemonnee.

Cultuurbus
Als tweede speerpunt kijken we naar cultuur. Cultuur is van groot belang voor mensen. Zowel jong als oud halen plezier uit het bezoeken van voorstellingen, het zien van een toneelspel als het bezoeken van een musea en molens. Om bij een culturele activiteit te komen, is vervoer nodig. De Cultuurbus biedt dat vervoer voor basisscholen en middelbare scholieren. Zelfs in Corona-tijd zien we dat veel leraren enthousiast zijn om de Cultuurbus te gebruiken. Zo zijn het Watersnoodmuseum, het Bevrijdingsmuseum en het Industrieel Museum populair. In de aangenomen motie zetten we in op meer budget voor de Cultuurbus en het toekomstig behoud van dit project.

Natuur
De natuur staat onder grote druk. Wij worden dagelijks geconfronteerd met grote zorgen over het leefmilieu van planten en dieren die een plaats hebben in onze voedselketen. Met ecologisch bermbeheer zorgen we beter voor biodiversiteit en daarmee voor de insecten en uiteindelijk voor onszelf. Een kleine investering maar groots in de opbrengst. Vorig jaar is besloten om 60% van de provinciale bermen ecologisch te gaan beheren. Dit stimuleert de diversiteit van planten, insecten, vogels en zoogdieren. De gedeputeerde heeft op ons verzoek toegezegd in gesprek te gaan met andere wegbeheerders over ecologisch bermbeheer. We komen hierop terug bij de voorjaarsnota in 2022. Het doel is en blijft om de Zeeuwse natuur te ondersteunen. Onze laatste motie over de groene dakensubsidie komt ook in de toekomst terug. Daarbij is het doel dat daken in Zeeland vergroenen en de natuur ook op het dak van de huizen te zien is. Een volgend thema wat onze constante aandacht heeft is PFAS. De PvdA staat voor een gezonde leefomgeving. Alle overheden moeten nu samenwerken om de PFAS-problematiek op te lossen. Ook dit onderwerp komt na onderzoek snel terug op de politieke agenda.

Wonen
De Zeeuwse Woonagenda vormt de leidraad van alle Zeeuwse gemeenten en de provincie om de woonopgaven aan te pakken. Uitgangspunt is een 100% match tussen vraag en aanbod op de woningmarkt richting 2040. Huidige inwoners willen verhuizen. Jongeren willen de keuze hebben om op zichzelf te wonen. De provincie en de gemeenten moeten hierin samenwerken. De Statenfractie erkent en herkent de mismatch tussen woningen en woningzoekenden. Een speerpunt voor 2022.

Tot slot
Het zijn onrustige tijden in de wereld. De Statenfractie wil u de komende dagen, maanden en jaren veel gezondheid wensen. Politiek gezien gaan we voor een mooier en beter Zeeland, maar uiteindelijk doen we onze taak voor de inwoners van Zeeland. Als u opmerkingen en vragen heeft, stel ze gerust via een reactie op dit bericht.

Fractievoorzitter Ralph van Hertum

Ralph van Hertum

Ralph van Hertum

“Mijn naam is Ralph van Hertum. Ik woon in Goes, sport graag en ben afgestudeerd historicus. Jongeren worden in de politiek onvoldoende vertegenwoordigd. Daarom vind ik verjonging en vernieuwing van politieke vertegenwoordigers belangrijk. Zeeland vergrijst en ontgroent in een rap tempo. Dit biedt ook nieuwe kansen. Ik wil er voor zorgen dat jonge mensen een

Meer over Ralph van Hertum