De Zeeuwse Omgevingsvisie

Door Eddy Heerschop op 12 november 2021

Een blik op de toekomst vanuit het perspectief van nu. We weten allemaal hoe lastig de toekomst zich laat voorspellen. Toen we pakweg 2 jaar geleden in Hotel van der Valk een grote bijeenkomst hadden met burgers, belanghebbenden, volksvertegenwoordigers is er een start gemaakt met de Omgevingsvisie. Het woord pandemie is bijna zeker niet gevallen. En kijk nu eens!

De Omgevingsvisie is bijna een BILLY-boekenkast van IKEA vol met boeken vol met toekomstdromen. Bedacht en gedacht vanuit het nu. Ook de PvdA heeft dromen over de Zeeuwse toekomst. Veel van onze speerpunten staan in deze omgevingsvisie. Aandacht voor biodiversiteit, wonen, werk, mobiliteit, balans in de grote wateren en landelijk gebied. Een gezonde en schone leefomgeving waarin aandacht is voor klimaat, zeespiegelstijging, veiligheid en duurzaamheid is voor de PvdA van belang.

Een paar punten uit de visie willen we graag nog even benoemen:
– Het Zeeuwse culturele aanbod wordt (fysiek en/of digitaal) beter bereikbaar.
– Verantwoorde productie van voedsel, maar ook verantwoord consumeren. Natuurlijke hulpbronnen moeten duurzaam en efficiënt worden gebruikt. Voedselverspilling moet in 2030 gehalveerd zijn.
– In 2050 is de biodiversiteit in de grote wateren, het landelijk gebied en de steden hersteld.
– Zeeland stoot in 2050 vrijwel geen CO2 en andere broeikasgassen meer uit.
– Het Zeeuwse landschap wordt hoog gewaardeerd. Delen van het landschap en cultuurhistorische elementen verdienen onze bescherming.
– Om te zorgen dat het milieubelang niet uit het oog verloren wordt is het belangrijk dat bij grote aanpassingen en/of wijzigingen er via een MER of passende beoordeling getoetst wordt. Zeker om te bewaken dat steeds integraal naar de effecten wordt gekeken.
– Een duurzame en innovatieve economie. In 2050 heeft Zeeland een circulaire economie. Voor de PvdA is dit van groot belang. Economische groei, zoals we die nu kennen, heeft het plafond bereikt. Als PVDA willen we naar een innovatieve economie. Welzijn staat voorop met respect voor de omgeving.
– Om deze dromen waar te maken roept de PvdA op om aansluiting te zoeken bij de Europese Green Deal. Dromen realiseren kost soms veel geld en juist in Brussel zijn fondsen die onze dromen helpen waarheid te worden.
– In de visie komt ook naar boven onze essentiële relatie met het landschap, met onze omgeving. Het maakt namelijk niet uit hoe groot onze materiële overvloed ook is: zonder een goed en gezonde leefomgeving zijn we arm en raken we uitgeput. Het is nu aan alle Zeeuwen om met elkaar onze focus op de toekomst scherp te houden.

 

Eddy Heerschop

Eddy Heerschop

“Ik ben Eddy Heerschop. Geboren en getogen Vlissinger. Werkzaam in de Zeeuwse industrie. Ik wil mij gaan inzetten voor: – Een duurzamere economie. – Een provincie waar vakmensen, arbeidsmigranten, laag en hoog opgeleide Zeeuwen kunnen wonen en werken in een groene, gezonde en veilige omgeving. – Waar mensen zeker kunnen zijn van een fatsoenlijk inkomen,

Meer over Eddy Heerschop