Waterharmonica’s?

Door Ron de Kort op 4 juli 2020

Steeds langere perioden van droogte teisteren ons land. In vele delen van Nederland is de vraag naar zoet water groot en worden allerlei initiatieven genomen om het watertekort terug te dringen.

In totaal beheert Waterschap Scheldestromen vijftien rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI). Water dat uit de RWZI’s komt is ecologisch gezien schoon, maar nog slecht bruikbaar in de landbouw. Met waterharmonica’s zouden er grote hoeveelheden zoet water beschikbaar komen voor de landbouw. Bij andere waterschappen wordt dit al vaak toegepast. Bij Waterschap De Dommel gebeurt dit al bij vijf van de acht RWZI’s. Wij verwijzen u graag naar een publicatie van STOWA over waterharmonica’s.

In de Strategische Visie Waterbeheer Zeeland 2050 wordt met geen woord gerept over de mogelijkheid om zogenaamde waterharmonica’s te koppelen aan RWZI’s.

Mede naar aanleiding van bovenstaande heeft de waterschapsfractie van de Partij van de Arbeid de volgende vragen aan het dagelijks bestuur van waterschap Scheldestromen gesteld:

  1. Zijn er waterharmonica’s in het gebied van Waterschap Scheldestromen? Zo ja, bij welke RWZI’s? Zo nee, waarom niet?
  2. Gezien het grote gebrek aan zoet water in Zeeland voor de landbouw en de natuur vragen wij u met een notitie te komen over de (on)mogelijkheden van waterharmonica’s in Zeeland en deze notitie voor te leggen aan de commissie Waterbeheer.

Antwoorden op vragen over waterharmonica’s

Ron de Kort

Ron de Kort

“Ik ben Ron de Kort, van 1953, kort na de watersnood, woonachtig in Vogelwaarde, gehuwd, 2 kinderen en 5 kleinkinderen. Met beide benen in de samenleving door een keur aan vrijwilligerswerk. Naast het voorzitterschap van de PvdA afdeling Hulst ben ik sinds kort lid van de Algemene Vergadering van waterschap Scheldestromen. Ook doe ik nog

Meer over Ron de Kort