Smart Mobility: aandacht voor doelgroepen

Door Ralph van Hertum op 18 december 2020

Voor ons ligt de richtingennotitie Smart Mobility. Voor de PvdA een belangrijk onderwerp, want dit raakt één van de belangrijkste taken van de provincie Zeeland: het Zeeuwse openbaar vervoer. In de commissievergadering gingen we diep in op de inhoud. Positief, enthousiast en vooruitstrevend zijn woorden die we graag op deze richtingennotitie plakken. De ambtenaren en de gedeputeerde hebben een mooie, goede en vernieuwende richtingennotitie aan het papier toevertrouwd. We zien onze aanvullingen goed geformuleerd in de lijst met wensen. We gebruiken onze spreektijd voor twee dingen: onze speerpunten aanstippen en een ideaal beeld neerzetten.

Een gezamenlijk betaalsysteem, het respecteren en uitvoeren van het VN-verdrag voor de rechten van de mens en goed toegankelijk openbaar vervoer. Drie van onze belangrijkste punten die wederom een stap dichtbij komen. Aangevuld met betaalbaar vervoer, burgerparticipatie, digitale bereikbaarheid en een netwerk waarbij steden en dorpen goed worden ontsloten. Al deze wensen staan in de richtingennotitie of bij de wensen en bedenkingen.

Hoe zien wij Smart Mobility voor ons? We denken nu aan mevrouw Sinke die in Yerseke woont. Ze wil naar familie in Waarde. Ze pakt haar telefoon, klikt op de MaaS-app. Toets haar route in, drukt op enter en een half uur later stopt haar vervoer voor de deur om haar binnen tien minuten naar Waarde te brengen. Geen 2 uur wachten. Geen vertraging. Niet omrijden. Direct van A naar B voor een betaalbare prijs.

Tot slot. Wij zijn fan van de MaaS-app. Al voor de lancering herkennen wij deze app als ‘de ontbrekende schakel’ in het Zeeuwse ov-netwerk. We overwegen een motie, omdat we graag willen dat gedeputeerde Van der Maas snel de MaaS-app kan lanceren. Daarvoor moeten de randvoorwaarden op orde zijn. Zoals digitale bereikbaarheid in Zeeland en de ontwikkeling van een betrouwbare en veilige app, door professionals. Op welke termijn kunnen we deze MaaS-app verwachten? Is de gedeputeerde het met ons eens dat deze tijd vraagt om een snelle, voortvarende invoering van de MaaS-app?

Ralph van Hertum

Ralph van Hertum

“Mijn naam is Ralph van Hertum. Ik woon in Goes, sport graag en ben afgestudeerd historicus. Jongeren worden in de politiek onvoldoende vertegenwoordigd. Daarom vind ik verjonging en vernieuwing van politieke vertegenwoordigers belangrijk. Zeeland vergrijst en ontgroent in een rap tempo. Dit biedt ook nieuwe kansen. Ik wil er voor zorgen dat jonge mensen een

Meer over Ralph van Hertum