Onderzoek landspiegeldaling

Door Inez Flameling op 13 januari 2022

Zeespiegelstijging is volop in het nieuws. Wat echter minder de aandacht krijgt is “landspiegeldaling”, oftewel het omlaag zakken van het landniveau. De landspiegel kan dalen door inklinking en oxidatie van organisch materiaal in de bodem. Wij willen echter graag de aandacht vestigen op een andere vorm van landspiegeldaling, waar tot nu toe nog niet over is gepraat.

Het polderwater dat door gemalen naar zee wordt gepompt bevat grond in de vorm van grond- en kleideeltjes. Bij het naar zee pompen van polderwater wordt zo letterlijk land in zee gepompt. Wij hebben contact gehad met een agrarisch ondernemer uit Friesland die op basis van metingen en berekeningen heeft uitgerekend dat het land in zijn omgeving hierdoor met 1 millimeter per jaar daalt. Navraag bij enkele deskundigen leerde ons dat dit een plausibel idee is, waar echter nog weinig over bekend is.

Wij vinden dit een verontrustend idee. De zeespiegel stijgt momenteel met 3 millimeter per jaar en de provincie Zeeland investeert veel in het klimaatbestendig maken van onze omgeving. Het laatste dat we moeten doen is grond naar zee pompen waardoor het land nog lager komt te liggen. Een snelle blik op Google Maps laat echter zien dat taludverzakkingen langs de aanvoerkanalen van sommige Zeeuwse gemalen te zien zijn. Een signaal dat dit probleem ook in Zeeland zou kunnen spelen.

Naar aanleiding hiervan hebben PvdA-Statenleden Inez Flameling en Eddy Heerschop de volgende vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten van Zeeland:

1. Zijn Gedeputeerde Staten bekend met het probleem van het landspiegeldaling door wegmalen van grond- en kleideeltjes?

2. Zijn Gedeputeerde Staten bereid om in overleg met het Waterschap Scheldestromen te verkennen of dit probleem zich in Zeeland voordoet?

Antwoorden op Statenvragen ‘Landspiegeldaling’ (13-01-2022)

Inez Flameling

Inez Flameling

“Ik ben zeebioloog en woon al meer dan tien jaar met veel plezier op Noord-Beveland. De rust en ruimte zijn voor mij belangrijk. Waar anders kan je ’s ochtends je kinderen naar school brengen terwijl je langs de Oosterschelde fietst? Ik wil me graag inzetten voor het behoud van het open landschap, de bescherming van

Meer over Inez Flameling