Dividendbeleid PZEM

Door Corina van der Vliet op 14 oktober 2021

Voor ons ligt het dividendbeleid PZEM waarin afspraken worden gemaakt over het uitbetalen van dividend aan de aandeelhouders. Wij hebben hierover vragen gesteld (zie bijlage onderaan). Vragen die misschien een beetje op het snijvlak van technisch en bestuurlijk zitten maar de beantwoording – waarvoor dank – hadden wij nodig om het dossier goed te kunnen beoordelen. De antwoorden bieden de voor ons benodigde duidelijkheid.

Het gaat voor ons om het vinden van de juiste balans tussen de bedrijfsvoering van PZEM en de beschikbaarheid van dividend waarmee wij als provincie investeringen in onze Zeeuwse dossiers kunnen doen. Wij blijven zeggen dat geld op de rekening van PZEM geld is van de Zeeuwse inwoners. En, er staat straks veel, heel veel, geld op de bankrekening van PZEM. Na ontvlechting van Evides geschat op ruim € 1,1 miljard.

Wij kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat een vrij conservatieve, voorzichtige houding aangenomen wordt bij de berekening van het dividend. En dat heeft dan weer te maken met indekken voor kosten van (vroegtijdige) ontmanteling van de kerncentrale Borsele. Vormt de storting van de verkoopprijs Evides in een geoormerkte PZEM reserve ‘uitkering aan aandeelhouders’ 100% garantie dat dit geld nooit wordt ingezet voor de ontmanteling van de kerncentrale?

Politiek gezien is dit dividendbeleid natuurlijk belangrijk maar wij zien uit naar het vervolg: de vertaling van de ontvangst van dividend en wat dat gaat betekenen voor onze eigen provinciale begroting. Is er straks incidenteel vrij beschikbaar dividend? Hoeveel, wanneer? Wij lopen daar vanavond niet op vooruit en willen ook geen verwachtingen wekken. We zien in de media artikelen verschijnen die onze provincie financiële toekomst afspiegelen als een soort van Dagobert Duck, het rijkste stripfiguur in de wereld. Maar wij rekenen ons nog niet rijk. Wij beseffen dat het dividend wat straks incidenteel beschikbaar is nu nog niet valt te berekenen. Wij vragen Gedeputeerde Staten om ons in de komende maanden, richting de Voorjaarsnota 2022, regelmatig mee te nemen. Gaan Gedeputeerde Staten dit doen en zo ja, hoe?

En wat we bijna vergeten is dat dit dividendbeleid een vervolg is op het besluit tot ontvlechting van aandelen Evides. Aandelen water horen in publieke handen. De realisatie hiervan komt dag voor dag een stap dichterbij.

Vragen PvdA en antwoorden over brief GS van 30 september 2021 over Dividendbeleid PZEM NV

Corina van der Vliet

Corina van der Vliet

“Ik ben Corina van der Vliet-Hart, 52 jaar, getrouwd en moeder. Ik woon in Zierikzee en werk bij de gemeente Kapelle. Gericht op samenwerking, sociaal en enthousiast. Hobby’s zijn wandelen, kijken naar sport en vind ik het leuk om te schrijven. • Iedereen is welkom in Zeeland. • Jongeren groeien met plezier op. • Onbebouwde

Meer over Corina van der Vliet