Belastingstelselherziening waterschappen is lief?

10 december 2020

Tot voor kort waren de algemene waterschapsbesturen en veel belangengroepen op geen enkele manier bij de discussie over de herziening van het stelsel van waterschapsbelastingen betrokken. De PvdA en andere partijen vonden dit een slechte zaak. Zij pleitten in een brief aan de Unie van Waterschappen voor het instellen van een klankbordgroep van (gekozen) vertegenwoordigers. Zo voorkom je dat kleinere partijen buiten spel worden gezet. Daardoor werden ook belangengroepen zoals Eigen Huis, de Woonbond en Aedes bij de voorbereiding betrokken.

Scheepsrecht
Met 21 waterschappen een gedetailleerd belastingsysteem aanpassen + factoren die per waterschap gigantisch verschillen = appels met peren vergelijken. De eerste poging om tot aanpassing van het belastingstelsel te komen liep spaak, de tweede poging leidde wederom tot uitstel. Drie keer is scheepsrecht. Lukt het nu niet, dan gaat Den Haag het voor de waterschappen regelen en hebben waterschappen niets meer in de melk te brokkelen. Ik hoor jullie denken: “Zou dat erg zijn?”

Positief
Het hele traject is tot nu toe op een zorgvuldige manier doorlopen. Een lichtpuntje is de differentiatiemogelijkheid binnen de categorie gebouwd. Recreatiebebouwing kan zo een subcategorie worden. Ook het belasten naar waterverbruik komt meer in zicht. De zwembadbezitter gaat meer betalen en de waterzuinige inwoner minder.

Lief
Sinterklaas heeft nog maar net zijn hielen gelicht. De piektijd van gedichten wordt vervangen door pieken op kertsbomen. Kerstmis, het meest uitgebreide verjaardagsfeest van ons land, komt er aan. Toch schiet bij mij de eerste strofe van een gedicht van C. Buddingh te binnen:
Ik ben de blauwbilgorgel,
Mijn vader was een porgel,
Mijn moeder was een porulan,
Daar komen vreemde kind’ren van.
Raban! Raban! Raban!
We stonden ooit eens over een wieg gebogen. Mijn wenkbrauwen fronsten en ik stond op het punt iets te zeggen. Voordat ik het kon uitbrengen kreeg ik van mijn wederhelft een elleboog tussen de ribben. Zij keek mij vervolgens strak in de ogen en verkondigde: “Wat een lief kindje!” De komende belastingstelselherziening ziet er niet fraai uit. Hopelijk droogt het aardig op…