Begroting 2022

Door Ralph van Hertum op 11 november 2021

Jan van Haasteren was een bekende naam onder een selecte groep Nederlanders, totdat de coronacrisis begon. Het leven van veel mensen is sinds maart 2020 overhoop gegooid. Digitaal vergaderen, thuiswerken, en de lockdown zijn woorden die door historici aan deze tijdsperiode zullen worden verbonden. Ook komen hobby’s terug in de mode. We bedoelen bijvoorbeeld de puzzels gemaakt door Jan van Haasteren. Puzzelen is een rustig en uitdagend tijdverdrijf voor vele mensen. Sommige mensen werken alleen aan een puzzel, andere mensen pakken samen de uitdaging op. De groep die samenwerkt heeft uiteraard het meeste succes en legt de puzzel snel uit. De puzzel is een metafoor van wat we in de Statenzaal zien gebeuren: samenwerking loont en alleen een puzzel proberen op te lossen kost veel, veel tijd.

Er zijn veel onderwerpen die de PvdA aan het hart gaat. We noemen er enkele: jongeren, cultuur, slimme mobiliteit, zorg, werk en leefbaarheid. We moeten een keuze maken. Maar eerst willen we natuurlijk Gedeputeerde Staten, de ambtenaren en griffie bedanken voor al het werk. De begroting is helder en we kijken hier positief naar. Dank voor al het voorbereidende werk.

Leefbaarheid
We komen met een oproep aan Gedeputeerde Staten om samen met het Rijk werk te maken van meer diversiteit aan banen in Zeeland. We willen dat Gedeputeerde Staten in gesprek blijft met het Rijk om juist overheidsdiensten naar Zeeland te halen, in plaats van dat overheidsdiensten naar de Randstad verdwijnen. We zijn ervan overtuigd dat nieuwe werkgelegenheid de start is van meer leefbaarheid. Zijn Gedeputeerde Staten bereid om toe te zeggen dat het blijvend pleit in Den Haag om nieuwe overheidsdiensten naar Zeeland te halen?

Natuur
Het symbool van de Partij van de Arbeid is een rode roos. Wij wijzen ook nadrukkelijk naar de groene steel van deze rode roos. We streven onverminderd naar een gezonde natuur, een schoon milieu en snelle afbouw van de uitstoot van broeikasgassen. Wij dienen twee moties in om hieraan vorm te geven. Met de motie ‘Stop onnodige verlichting’ doen we iets  tegen de groeiende lichtvervuiling in de provincie. In de afgelopen jaren zijn er steeds meer lichten bijgekomen en een groot deel daarvan is niet nodig voor de veiligheid op straat en in het verkeer. Te veel licht ’s nachts is schadelijk voor de gezondheid en bovendien is het nogal lastig uit te leggen dat we op grote schaal windmolens en zonnepanelen plaatsen en tegelijkertijd ’s nachts de lampen laten branden. Dus: mag het licht uit? Goed voor de gezondheid, goed voor de energiebesparing, goed voor planten en dieren en uiteindelijk ook goed voor de portemonnee.

De natuur staat onder grote druk. Wij worden dagelijks geconfronteerd met grote zorgen over het leefmilieu van planten en dieren die een plaats hebben in onze voedselketen. Dit raakt ons als mensen ook. We dienen de door chemische vervuiling van de aarde, de bron voor ons voedsel, tegen te gaan. Als we goed voor de natuur zorgen, zorgt de natuur goed voor ons. We kunnen niet zonder de natuur en het begint al bij het kleinste leven. We kunnen daar een stukje aan bijdragen door vaste afspraken voor de toekomst te maken over het bermbeheer. Met ecologisch bermbeheer zorgen we beter voor biodiversiteit en daarmee voor de insecten en uiteindelijk voor onszelf. Vorig jaar is besloten om 60% van de provinciale bermen ecologisch te gaan beheren. Dit stimuleert de diversiteit van planten, insecten, vogels en zoogdieren. Maar het duurt wel even voordat dit bermbeheer het meeste effect gaat krijgen. Wij zien graag dat dit beheer structureel wordt verankerd in de begroting. Daarom dienen we bij deze onze biodiversiteitsmotie in.

Gezonde leefomgeving
Welzijn begint voor de PvdA met een goede leefomgeving, dat kan gaan om een goede woning of een school op korte afstand. De omgeving moet schoon en veilig zijn. We hebben in Zeeland nu een vervuilingsprobleem met PFAS, met thermisch gereinigde grond in dijken, met fijnstof door verkeer en industrie en met luchtvervuiling door varend ontgassen. Als PvdA zetten wij ons in voor een schoon milieu, goede duidelijke vergunningen voor bedrijven en die dan ook controleren. Wij willen dat uitvoering wordt gegeven aan het schone luchtakkoord. De extra middelen voor de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Zeeland zijn een mooi begin.

Ook onderdeel van een goede en gezonde leefomgeving is de subsidieregeling groene daken. De inwoners kunnen werken aan de vergroting van de biodiversiteit en aan klimaatdoelen. De Zeeuwse kinderburgemeesters verwoordden in de PZC het als volgt: “Een beter klimaat begint bij onszelf.” Daarom wil de PvdA via een motie de regels voor de groene dakensubsidie uitbreiden. Met de mogelijkheid om naast subsidie voor een groen dak ook subsidie te krijgen voor nestgelegenheid voor vleermuizen en vogels.

Wonen
De Zeeuwse Woonagenda vormt de leidraad van alle Zeeuwse gemeenten en de provincie om de woonopgaven aan te pakken. Uitgangspunt is een 100% match tussen vraag en aanbod op de woningmarkt richting 2040. Huidige inwoners willen verhuizen. Jongeren willen de keuze hebben om op zichzelf te wonen. De provincie heeft een faciliterende en meedenkende rol richting de gemeenten. Vraag: kan het college dit nader concretiseren? Valt het bekorten van planvormingstermijnen binnen het faciliteren en meedenken?

Cultuur
Als laatste speerpunt kijken we naar cultuur. Cultuur is van groot belang voor mensen. Om bij een culturele activiteit te komen, is vervoer nodig. De Cultuurbus biedt dat vervoer voor basisscholen en middelbare scholieren. Zelfs in coronatijd zien we dat veel leerlingen enthousiast zijn om de Cultuurbus te gebruiken. Zo zijn het Watersnoodmuseum, het Bevrijdingsmuseum en het Industrieel Museum populair. Wij dienen een motie in om de Cultuurbus langer te laten rijden. Onze oproep is: onderzoek de mogelijkheden voor het voortzetten van de Cultuurbus en kom in de begroting 2022 met een dekkingsvoorstel.

Tot slot
Zojuist hebben wij een paar puzzelstukjes opgesomd waar de PvdA extra aandacht voor heeft. Leefbaarheid, de natuur, een gezonde leefomgeving, wonen en cultuur behoren tot deze puzzelstukjes. Tot slot komen we nog een keer bij Jan van Haasteren terug. Elk half jaar kiezen hij en andere tekenaars nieuwe onderwerpen om een puzzel van te maken. Zo zijn de afgelopen jaren de Olympische Spelen, de boekenbeurs, de Tour de France, Texel en het carnaval al voorbijgekomen. Het zou mooi zijn dat ook Zeeland ver(z)eeuwigd wordt in zo’n puzzel. Zijn Gedeputeerde Staten daarom bereid om contact op te nemen met Jan van Haasteren om het onderwerp ‘Zeeland’ voor zijn puzzelserie in te brengen?

Fractievoorzitter Ralph van Hertum

Motie ‘Stop onnodige verlichting’ (11 en 12-11-2021)

Motie ‘Cultuurbus’ (11 en 12-11-2021)

Motie ‘Groene daken’ (11 en 12-11-2021)

Motie ‘Insectenvriendelijk bermbeheer’ (11 en 12-11-2021)

Ralph van Hertum

Ralph van Hertum

“Mijn naam is Ralph van Hertum. Ik woon in Goes, sport graag en ben afgestudeerd historicus. Jongeren worden in de politiek onvoldoende vertegenwoordigd. Daarom vind ik verjonging en vernieuwing van politieke vertegenwoordigers belangrijk. Zeeland vergrijst en ontgroent in een rap tempo. Dit biedt ook nieuwe kansen. Ik wil er voor zorgen dat jonge mensen een

Meer over Ralph van Hertum