Vragen over het faunabeheerplan ganzen

Door Inez Flameling op 8 december 2020

Momenteel ligt het faunabeheerplan ganzen 2021-2026 ter inzage.1 De PvdA vindt dat zorgvuldig moet worden omgegaan met de natuur en de dieren die daarin leven. Daarom hebben wij dit beheerplan nauwkeurig doorgenomen. Één van de dingen die ons direct opviel was dat de populatiecijfers die in dit beheerplan staan niet overeenkomen met die van Sovon Vogelonderzoek Nederland.

Wij hebben daarom aan Gedeputeerde Staten een serie vragen over dit beheerplan. Een deel van deze vragen is een poging om boven water te krijgen welke kant Gedeputeerde Staten op wil gaan met de ganzen in Zeeland. Een ander deel gaat over de betrouwbaarheid van de tellingen en de schadetaxatie. Bij iedere vraag is een uitgebreide toelichting gebaseerd op onze bevindingen in het faunabeheerplan en publicaties van Sovon, Wageningen Environmental Research en A&W Ecologisch Onderzoek.

Naar aanleiding hiervan hebben de Statenleden Inez Flameling en Ralph van Hertum de volgende vragen aan het college van Gedeputeerde Staten van Zeeland gesteld:

1. Wordt de jacht met vuurwapens toegestaan in stiltegebieden? Zo ja, hoe valt dit te rijmen met de aanwijzing van deze gebieden tot stiltegebied?

2. De tellingen die in het faunabeheerplan ganzen staan wijken af van de gegevens van Sovon. Zo wordt in het faunabeheerplan gesteld dat de grauwe gans in aantal toeneemt terwijl dat niet blijkt uit de Sovon gegevens (zie toelichting voor meer voorbeelden). Door wie zijn deze tellingen gedaan, en hoe worden de kwaliteit en onafhankelijkheid van deze tellingen gegarandeerd?

3. In het rapport ‘Effecten van verjaging op vraatschade door ganzen in Fryslân’ (A&W-apport 2571, 2019)2 wordt geconcludeerd dat vraatschade door winterganzen sterk wordt overschat door verkeerde aannames. Bent u bereid de aanbevelingen uit dit rapport op te volgen? Zo nee, waarom niet?

4. In het rapport ‘Ganzen en ganzenschade in Nederland – Overzicht van kennis en kennishiaten voor effectief beleid’ (Wageningen Environmental Research Rapport 2965, 2019)3 wordt geconcludeerd dat de relatie tussen aantal ganzen en ganzenschade nog erg onduidelijk is en er ook weinig bekend is over de effectiviteit van niet-dodelijke afschrikmethodes (zie toelichting). Bent u bereid de aanbevelingen uit dit rapport op te volgen? Zo nee, waarom niet?

Zie voor toelichtingen en verwijzingen naar bronnen de uitgebreide versie hieronder.

Statenvragen ‘Faunabeheerplan ganzen’ (08-12-2020)

Antwoorden op Statenvragen ‘Faunabeheerplan ganzen’ (08-12-2020)

Inez Flameling

Inez Flameling

“Ik ben zeebioloog en woon al meer dan tien jaar met veel plezier op Noord-Beveland. De rust en ruimte zijn voor mij belangrijk. Waar anders kan je ’s ochtends je kinderen naar school brengen terwijl je langs de Oosterschelde fietst? Ik wil me graag inzetten voor het behoud van het open landschap, de bescherming van

Meer over Inez Flameling