Vragen over de Deltaweg

8 maart 2022

Met verbazing heeft de PvdA-Statenfractie kennis genomen van de acties van een deel van de Noord-Bevelandse gemeenteraad. Een aantal raadsfracties roept in een motie over de Deltaweg op “te kiezen voor een robuuste weg.” Daarmee bedoelt een deel van de raad een verdubbeling van de Deltaweg, bij voorkeur variant E, waarbij de kosten op kunnen lopen tot € 350 miljoen. Wij vragen ons af of deze motie op dit moment wel gepast is en welke bijdrage Noord-Beveland zelf wil leveren aan de verdubbeling van de Deltaweg.

De PvdA-Statenfractie neemt al lange tijd waar dat gemeenten moties richting de provincie sturen met een wensenlijstje. Zo pleitten Thoolse fracties voor 100 kilometer per uur op de Philipsdam, waarbij de provincie € 10 miljoen extra mag neer tellen. Vanuit de gemeente Middelburg klinken stemmen om het extra recreatieverkeer naar het Veerse Meer met meer asfalt op te lossen. Nu spreekt de raad van Noord-Beveland zich uit voor een Deltaweg van € 350 miljoen extra. Wij beschouwen dit als onnodige asfaltgekte. Vaak zijn duurzame en betaalbare oplossingen voor handen, zoals langzamer rijden, snelheidscontroles of beperkte wegaanpassingen.

Wij zien sectoren die de financiële steun harder nodig hebben dan de infrastructuur. Bijvoorbeeld de culturele sector, de sportsector en de Zeeuwse natuur. Ook zetten we vraagtekens bij het gelopen proces. De provincie heeft een proces uitgestippeld waarbij belanghebbenden inspraak konden doen. Namens de gemeente Noord-Beveland heeft het college van B&W een inbreng. Ook zitten onder andere omwonenden, dorpsraden, natuurorganisaties en andere gemeenten aan tafel om zich te buigen over de Deltaweg.

De PvdA-Statenfractie werpt de Noord-Bevelandse motie ver van zich af. € 350 miljoen steken in de Deltaweg is wat ons betreft absurd. Niet alleen vanwege de hoge kosten, maar ook vanwege leefbaarheid, de natuur en het vasthouden aan het hoefijzermodel zullen wij nooit instemmen met deze oplossing. Tot slot zou bij het eventueel verdubbelen van de Deltaweg een flessenhals bij de Zeelandbrug ontstaan. Zeer onwenselijk.

Naar aanleiding hiervan hebben de PvdA-Statenleden Ralph van Hertum en Eddy Heerschop de volgende vragen aan het college van Gedeputeerde Staten van Zeeland gesteld:

1. Hoe kijken Gedeputeerde Staten aan tegen de Noord-Bevelandse motie die oproept tot een verdubbeling van de Deltaweg?

2. We zijn aan een traject van participatie begonnen, waarbij alle betrokken partijen hun visie mogen geven en daaruit een voorstel komt. Zijn Gedeputeerde Staten het met de PvdA-fractie eens dat Noord-Beveland voor zijn beurt praat?

3. Hoe gaan Gedeputeerde Staten reageren op de motie van de gemeenteraad van Noord-Beveland over de Deltaweg? Wat ons betreft wordt aan de voorstanders van de motie gevraagd hoeveel de gemeente Noord-Beveland zelf bereid is om mee te betalen aan de ‘robuuste’ oplossing. Hoe kijken Gedeputeerde Staten hier tegenaan?

4. De PvdA ziet steeds vaker gemeenten die bij de provincie aankloppen om de infrastructuur rondom lokaal gestarte projecten op te lossen. Hoe kijken Gedeputeerde Staten daar tegenaan?

Antwoorden op Statenvragen ‘Deltaweg’ (08-03-2022)