Vervuild grondwater door boorgaten?

Door Eddy Heerschop op 11 mei 2021

Op 10 mei heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een signaalrapport aangeboden aan Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat over de mogelijk verontreiniging van diepe grondwaterlagen door boorgaten die zijn gemaakt voor bodemenergie.

In Zeeland wordt weliswaar geen grondwater opgepompt voor drinkwater, maar wel voor de beregening van landbouwgewassen. De PvdA vindt dat risico’s op vervuiling van grondwater moeten worden voorkomen.

Naar aanleiding hiervan hebben PvdA-Statenleden Eddy Heerschop en Inez Flameling de volgende vragen aan het college van Gedeputeerde Staten van Zeeland gesteld:

1. Zijn Gedeputeerde Staten bekend met het signaalrapport van de ILT?

2. Is het duidelijk waar zich in Zeeland boorgaten voor bodemenergie bevinden?

3. Zijn Gedeputeerde Staten het met de PvdA eens dat vervuiling van boorgaten moet worden voorkomen? Zo ja, aan Gedeputeerde Staten in overleg met de andere overheden in Zeeland om te voorkomen dat vervuiling met chemische smeermiddelen plaatsvindt?

4. Heeft de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Zeeland voldoende menskracht om hierop te handhaven? Zo nee, gaan Gedeputeerde Staten dit onder de aandacht brengen bij de RUD?

Antwoorden op Statenvragen ‘Vervuiling grondwater’ (11-05-2021)

Eddy Heerschop

Eddy Heerschop

“Ik ben Eddy Heerschop. Geboren en getogen Vlissinger. Werkzaam in de Zeeuwse industrie. Ik wil mij gaan inzetten voor: – Een duurzamere economie. – Een provincie waar vakmensen, arbeidsmigranten, laag en hoog opgeleide Zeeuwen kunnen wonen en werken in een groene, gezonde en veilige omgeving. – Waar mensen zeker kunnen zijn van een fatsoenlijk inkomen,

Meer over Eddy Heerschop