Herontwikkelingsplannen Marina Beach Braakman

Door Eddy Heerschop op 8 februari 2021

De laatste gebieden van de tweede fase Braakman zijn nog niet zo lang geleden gerealiseerd. Hierdoor is een natuurgebied in het Natuur Netwerk Zeeland ontstaan van de Westerschelde tot aan de Belgische grens. Daarmee is dit een van de grotere aaneengesloten natuurgebieden van Zeeland. De bottleneck tussen Braakman Noord en Braakman Zuid wordt gevormd door de aanwezigheid van de N61 en het vakantiepark Marina Beach. Van 2016 tot 2018 is dit opgelost met de realisatie van de grootste faunapassage van Zeeland en een brede ontvangst- en rustruimte voor al het wild aan beide zijden van de N61.

Braakmaneiland Projectontwikkeling heeft zijn oog laten vallen op het vakantiepark Marina Beach en de onderhandelingen met de huidige eigenaar, Oostappen Groep, zijn in een vergevorderd stadium. De potentiële koper heeft grootse uitbreidingsplannen met het vakantiepark waarmee een investering van tientallen miljoenen euro’s is gemoeid. Daarbij komt men met een visie op totale herontwikkeling van het gebied. Recentelijk waren schetsen van de geplande uitbreidingen te zien op de website van Omroep Zeeland.

De wildpassage die Braakman Noord verbindt met Braakman Zuid wordt volkomen nutteloos als de plannen die Braakmaneiland Projectontwikkeling heeft, worden uitgevoerd. Provinciaal beleid om natuurgebieden te verbinden, grote sommen gemeenschapsgeld voor het omzetten van landbouwgrond naar natuur, de fauna-passage en de tweede fase Braakman worden hiermee onnodig genegeerd en tenietgedaan. Zeer goed besteed geld ten behoeve van natuur en biodiversiteit dreigt om zeep te worden geholpen door één ontwikkeling.

Naar aanleiding hiervan hebben de PvdA, CU en GL de volgende vragen aan het College van Gedeputeerde Staten van Zeeland gesteld:

  1. Is het College van GS op de hoogte van de vergevorderde onderhandelingen tussen Oostappen Groep en Braakmaneiland Projectontwikkeling over de verkoop van het vakantiepark Marina Beach?
  2. Zo ja, is het College van GS op de hoogte van de uitbreidingsplannen die Braakmaneiland Projectontwikkeling heeft en heeft de projectontwikkelaar hierover al overleg gevoerd met de provincie?
  3. Delen GS de conclusie dat deze uitbreidingsplannen bestaand beleid en investeringen tenietdoen en forse natuurschade op kunnen leveren?
  4. Kunnen GS toezeggen dat zij erop toe zullen zien dat er in geen enkel opzicht natuur verloren gaat, in zowel Braakman Noord als Braakman Zuid, bij de realisatie van de plannen van Braakmaneiland Projectontwikkeling?

Antwoorden op Statenvragen ‘Herontwikkeling Marina Beach Braakman’ (08-02-2021)

Eddy Heerschop

Eddy Heerschop

“Ik ben Eddy Heerschop. Geboren en getogen Vlissinger. Werkzaam in de Zeeuwse industrie. Ik wil mij gaan inzetten voor: – Een duurzamere economie. – Een provincie waar vakmensen, arbeidsmigranten, laag en hoog opgeleide Zeeuwen kunnen wonen en werken in een groene, gezonde en veilige omgeving. – Waar mensen zeker kunnen zijn van een fatsoenlijk inkomen,

Meer over Eddy Heerschop