Geen tweedeling bij energietransitie

Door Eddy Heerschop op 11 oktober 2019

Als PvdA hebben wij kennis genomen van het Klimaatakkoord en onderschrijven het van harte. Het is nu wel duidelijk dat het klimaat door menselijk toedoen aan het opwarmen / veranderen is en het is wat ons betreft nu zeker 2 voor 12. Wel hebben we nog een aantal kanttekeningen en bevindingen die we Gedeputeerde Staten mee willen geven.

Ten eerste blijft voor ons de betaalbaarheid van het grootste belang, met name voor de Zeeuwen met de laagste inkomens. We moeten oppassen dat groepen Zeeuwse inwoners over 10 tot 15 jaar niet aan de zijlijn staan en geconfronteerd worden met torenhoge kosten omdat zij niet mee konden doen in deze energie- en klimaat transitie.

We weten allemaal dat subsidies meestal terechtkomen bij de hogere inkomens en dat zijn de mensen die het toch wel kunnen betalen. Denk aan een subsidie van € 10.000 op een Tesla van € 60.000 of subsidie op een warmtepomp van € 5000. Betaalbaarheid voor iedereen en dus geen tweedeling door klimaatvraagstukken!

Het Klimaatakkoord met tegelijk een energietransitie gaat veel van ons Zeeuwen vragen. We staan voor grote uitdagingen om onze samenleving te elektrificeren (koken, verwarmen, transport, enzovoorts). Ook de industrie moet hier een wezenlijke bijdrage leveren.

De PvdA roept Gedeputeerde Staten van Zeeland op om allereerst te kijken naar duurzame vormen van energieopwekking (via wind, zon, rio- en geothermie en waar het kan ook getijdenenergie). Nieuwe technieken als grijze en groene waterstof kunnen helpen om onze transitie naar een duurzame energiesamenleving te realiseren.

En als het straks moeilijk wordt niet meteen kijken naar nucleaire vormen van energieopwekking. Dat is te makkelijk, past niet in een duurzame circulaire energievoorziening en is peperduur. Beter is het om nieuwe en werkelijk duurzame technieken een platform te bieden.

Zonder draagvlak is het een hopeloze zaak en daarom is draagvlak creëren van het grootste belang. Hoe gaan we dat in Zeeland doen? Bijvoorbeeld door vanuit de provincie steun te bieden aan de opleiding onderhoudsmonteur windmolenparken. Jonge mensen zijn al aan het werk in de duurzame energieopwekking. Bedrijven als Demacq steunen dat windmolenwieken recyclet, maar ook de vele energiecoöperaties die wij inmiddels hebben in Zeeland blijven steunen. Vooral moeten wij onze jongeren meenemen in dit hele proces. Zij zijn degenen die onze toekomst met zich meedragen. Wij vragen dan ook aan Gedeputeerde Staten om bij alles wat zij doen na te denken over draagvlakverbreding.

Het is van het grootste belang om binnen het Klimaatakkoord te werken aan herstel van de biodiversiteit en herstel van onze natuur, zowel boven als onder water, want heeft het nog zin om ons druk te maken wanneer de laatste appel is opgegeten, de laatste stoofpeer is gestoofd en de laatste zwarte bes is omgezet in siroop en er geen insecten meer zijn om voor bestuiving te zorgen?

Gisteren, 10 oktober, was het de Dag van de Duurzaamheid. Wat de PvdA Zeeland betreft is het elke dag Dag van de Duurzaamheid en roept daarom Gedeputeerde Staten en ook Provinciale Staten op om van elke dag een duurzame dag te maken.

Statenlid Eddy Heerschop

Eddy Heerschop

Eddy Heerschop

“Ik ben Eddy Heerschop. Geboren en getogen Vlissinger. Werkzaam in de Zeeuwse industrie. Ik wil mij gaan inzetten voor: – Een duurzamere economie. – Een provincie waar vakmensen, arbeidsmigranten, laag en hoog opgeleide Zeeuwen kunnen wonen en werken in een groene, gezonde en veilige omgeving. – Waar mensen zeker kunnen zijn van een fatsoenlijk inkomen,

Meer over Eddy Heerschop