Busuitval door personeelstekort tegengaan

Door Ralph van Hertum op 9 september 2018

De Partij van de Arbeid (PvdA) is geschrokken over het nieuws dat op grote schaal busritten in Zeeland uitvallen. De vakanties zijn afgelopen en de scholen zijn weer begonnen en de ene na de andere busrit vervalt. Wij willen dat de provincie hierover met Connexxion contact opneemt, want dit is een beroerde service voor scholieren, forenzen en toeristen.

In de PZC lezen we: “Vrijdag vielen onder meer ritten uit op de lijnen 6, 1, 19, 20, 680 en 161, geeft woordvoerder Sigrid Homminga van Connexxion aan.” De opsomming maakt duidelijk dat de busmaatschappij grote moeite heeft om alle schoteltjes draaiend te houden en dan te bedenken dat de lijst niet eens volledig is. Tweets van gestrande busreizigers laten zien dat ook op andere lijnen ritten uitvielen. Connexxion lijkt het op zijn eigen storingspagina amper bij te kunnen houden. “Gemiddeld genomen weten wij enkele dagen tevoren of er ritten komen te vervallen”, aldus de woordvoerder. Reizigers krijgen het advies kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen.

In onze ogen moeten reizigers er van op aan kunnen dat de bus volgens de dienstregeling rijdt. De PvdA krijgt de afgelopen weken ook meldingen over bussen die haltes voorbijrijden en reizigers laten staan. Hierdoor komen forenzen te laat op hun werk en missen leerlingen lessen. Zowel het achterlaten van reizigers bij haltes als het op grote schaal uitvallen van busritten dient snel te worden teruggedrongen

Naar aanleiding hiervan hebben de Statenleden Ralph van Hertum en Bayram Erbisim van de Partij van de Arbeid de volgende vragen aan het college van Gedeputeerde Staten van Zeeland gesteld:

1. Zijn Gedeputeerde Staten bereid om deze week Connexxion te contacteren en te wijzen op de verplichtingen richting de reizigers?

2. Hoe denken Gedeputeerde Staten op de korte termijn de uitval van busritten te voorkomen en hoe willen Gedeputeerde Staten de Zeeuwse reiziger garanderen dat zowel op korte termijn als op lange termijn de uitval van de busritten kan worden beperkt?

3. Kloppen de berichten dat buschauffeurs reizigers laten staan bij bushaltes? Zo ja, hebben Gedeputeerde Staten in beeld hoe vaak busreizigers worden achtergelaten bij bushaltes en wat zijn zij van plan om hieraan te doen?

Antwoorden op Statenvragen ‘Uitval bussen door personeelstekort’ (10-09-2018)

Ralph van Hertum

Ralph van Hertum

“Mijn naam is Ralph van Hertum. Ik woon in Goes, sport graag en ben afgestudeerd historicus. Jongeren worden in de politiek onvoldoende vertegenwoordigd. Daarom vind ik verjonging en vernieuwing van politieke vertegenwoordigers belangrijk. Zeeland vergrijst en ontgroent in een rap tempo. Dit biedt ook nieuwe kansen. Ik wil er voor zorgen dat jonge mensen een

Meer over Ralph van Hertum