Bezoek aan het Zeeuws Museum

Door Niek Joosse op 7 december 2019

Op vrijdag 6 december ontving Marjan Ruiter, directeur van het Zeeuws Museum, Statenlid Niek Joosse, Demi Stadhouders en Dientje Kreeft voor een werkbezoek aan het museum. Vol passie vertelde zij over het museum. Ze leidde ons langs tijdelijke exposities, zoals de tentoonstelling omtrent het Zeeuwse mannenpak en de ‘Nooit meer werken’ over de manier waarop door de eeuwen heen (en mogelijk in de toekomst) over ‘werk’ gedacht wordt. Marjan toonde ons ook de vaste collectie waaronder de ‘Wonderkamers’. Dit is één van de highlights binnen het museum. De spectaculaire wandtapijten ontbraken uiteraard niet. Alles wat er te zien is heeft een relatie met onze mooie provincie. Zeeland gaat verder dan babbelaars, bolussen, mosselen, strand en zee.

Marjan werkt met veel plezier bij het Zeeuws Museum. Ze is erg blij met de indexering van de Integrale Kosten Subsidie (IKS), maar er zijn ook zorgen. Vooral over de financiën. Als het museum financieel een goed jaar draait moet subsidie terugbetaald worden. Draaien ze een jaar verlies dan is er geen vangnet. Door deze constructie kunnen geen financiële reserves worden aangevuld en wordt goed ondernemerschap niet beloond. Marjan vertelde dat het zelfs voorkomt dat het museum een jaar verlies draait en ook nog eens subsidie moet terugbetalen. Behalve de directe problemen die dit geeft haken op deze manier ook sponsoren af. Zij zien het sponsorgeld niet naar het museum gaan, maar naar de Provincie Zeeland.

Demi Stadhouders, Dientje Kreeft & Niek Joosse

Niek Joosse

Niek Joosse

“Ik wil dat we zeker kunnen zijn van… • Eerlijk en vast werk en betaalbare woningen. • Goede en bereikbare zorg en onderwijs. • Ruimte om te zijn wie je bent. • Een eerlijke energietransitie. • Voldoende en diverse culturele activiteiten. Kortom een Zeeland waarin we graag willen en met plezier kunnen wonen. Dat vraagt

Meer over Niek Joosse