Door Ralph van Hertum op 24 maart 2017

Aanbevelingen OV-onderzoek overnemen

Voor ons ligt het onderzoek naar het Zeeuwse openbaar vervoer van Panteia. De PvdA-fractie kan eindeloos over het Zeeuwse openbaar vervoer praten. We kunnen daarom elke aanbeveling stap voor stap doornemen, onderbouwen en extra punten toevoegen. Maar we richten ons op de hoofdlijnen. Panteia heeft namelijk goed onderzoek verricht en de reactie van Gedeputeerde Staten is helder.

Drie punten lichten we uit het onderzoek. Als eerste geeft Panteia aan dat op zondag minder reizigers met de bus gaan en de bussen kleiner kunnen worden. Doorgaans klopt dit. Maar als PvdA-fractie hebben we ook gemerkt dat op sommige lijnen grote drukte is op zondagavond. Studenten gaan dan namelijk vanuit hun ouderlijke huis naar hun studie en maken gebruik van het openbaar vervoer. Zorg dus voor maatwerk en behoud de lange bussen op de lijnen waar ze nodig zijn.

Als tweede legt Panteia de nadruk op de vraag van de bevolking. Tegelijkertijd wijst het onderzoek uit dat MBO-studenten en oudere vrouwen in hun reismogelijkheden tekort schieten en daar wel een vraag zit. Sommige van hen zijn te lang onderweg van A naar B. Anderen kunnen niet van A naar B komen. Hoe zijn Gedeputeerde Staten van plan om deze mensen tegemoet te komen?

Een ander punt is de brief van de dorpsraad van ‘s-Heer Hendrikskinderen. De PvdA ondersteunt het initiatief van het dorp. Is Gedeputeerde Staten bereid om in gesprek te gaan met de dorpsraad over het project van de gedeelde auto? Is dit concept ook een idee voor andere delen van Zeeland?

Tot slot. Het onderzoek kijkt ook naar het openbaar vervoer op de lange termijn. Veel aanbevelingen zijn belangrijk. Maar kan de gedeputeerde drie punten noemen voor het Zeeuwse openbaar vervoer die topprioriteit hebben om op lange termijn aan te passen?

Statenlid Ralph van Hertum

Ralph van Hertum

Ralph van Hertum

“Mijn naam is Ralph van Hertum. Ik woon in Goes, sport graag en ben afgestudeerd historicus. Jongeren worden in de politiek onvoldoende vertegenwoordigd. Daarom vind ik verjonging en vernieuwing van politieke vertegenwoordigers belangrijk. Zeeland vergrijst en ontgroent in een rap tempo. Dit biedt ook nieuwe kansen. Ik wil er voor zorgen dat jonge mensen een

Meer over Ralph van Hertum