Sem en Saar: de hoofdrolspelers in een verhaal over duurzaamheid. Een verhaal over het opruimen van zwerfafval, het tegengaan van verspilling van voedsel, het opzetten van een actie voor zonnepanelen op het dak van de school. Het verhaal, Sem en Saar geven positieve energie, mocht ik voorlezen bij de combinatiegroepen 5-6 en 7-8 bij de openbare basisschool De Kirreweie in Burgh-Haamstede. De lokale Stichting Natuur- en Milieueducatie Schouwen-Duiveland had mij, voor deelname aan de landelijke voorleesactie, benaderd. Het voorlezen vond plaats op donderdag 10 oktober 2019: De dag van de Duurzaamheid.
Wat is het toch weer herkenbaar om een schoolplein van een basisschool op te lopen. Ouders die met versnelde pas het schoolplein af komen. Een snelle goedemorgen-groet. Een groepje ouders die staan te praten. Een leerling die bijna te laat is komt aanrennen. Ik hou de deur voor haar open.
Een hartelijk ontvangst. Ik was iets te vroeg dus met een bakje thee rustig de sfeer van de school geproefd. Twee vriendelijke leerlingen kwamen mij ophalen. Het voorlezen kon beginnen. Vragende ogen. Wie is die mevrouw? Nieuwsgierige ogen. Wat komt zij doen?
Wie ben ik? Wat is een Statenlid en hoe word je Statenlid? Vragen die ik beantwoord aan de hand van een presentatie. De tekeningen die ik gebruik werken goed. Gejuich om mijn favoriete voetbalclub. Een ‘ooohhh’ bij de afbeelding van ons hondje.
Dan kom ik bij de kern: duurzaamheid. Onze aarde zo gebruiken dat de mensen die hier
later wonen er ook plezier van hebben. Dat mensen (people), aarde (planet) en economie (profit) met elkaar in evenwicht zijn (de zogenaamde 3 P’s).
Na het lezen van het verhaal van Sem en Saar is er nog even tijd om met de leerlingen te praten over duurzaamheid. Hoe kunnen we goed voor onze aarde zorgen? De ideeën kwamen: zonnepanelen, elektrisch rijden, afval scheiden, geen afval in de natuur. Ook suggesties ingebracht zoals minder lang douchen, licht niet onnodig laten branden en het repareren van kapotte apparaten in plaats van nieuwkoop.
Namens de PvdA Zeeland laat ik een ‘duurzaam’ cadeau achter. Een certificaat waaruit blijkt dat namens de school vier bomen worden geplant. Twee bomen in Nederland, twee bomen in het buitenland (Costa Rica, Bolivia of Oeganda). Dit onder het motto: bomen zorgen voor ons, wij zorgen voor bomen. Waardering van de school en de leerlingen voor dit geschenk.
Bewustwording in de praktijk gebracht. Het gesprek aangaan met onze jeugd, over hun toekomst. Bewustwording dat ons menselijk handelen invloed heeft op het klimaat. De link met het Klimaatakkoord en de daaruit voortvloeiende Regionale Energie Strategie (RES) is snel gemaakt. Onderwerpen die momenteel prominent op onze Statenagenda staan. Wat de PvdA Zeeland betreft is het elke dag Dag van de Duurzaamheid.
Eén van de leerlingen verrast mij. Deze leerling heeft een briefje geschreven. Na afloop van de presentatie geeft de leerling dit aan mij. “Leuk boek en plaatjes, leuk verhaal.” is één van de zinnen die in het briefje staat geschreven. Het gebaar raakt mij.
Met een goed gevoel loop ik het schoolplein af. Het zorgvuldig opgevouwen briefje in mijn hand…