In de PZC 25 januari 2021 stond: “Veel plastic pluisjes die van visnetten af komen, belanden op rivieroevers in Zeeland. Dat blijkt uit onderzoek door Schone Rivieren, dat speurt naar afval op rivieroevers in Nederland. Langs de Ooster- en Westerschelde zouden de oranje of blauwe plastic draadjes zelfs het meest voorkomende plastic afval zijn. De draadjes worden gebruikt om de netten te beschermen tegen slijtage, maar breken vaak af als die netten over de bodem schuren. Het lijkt erop dat het vispluis vervolgens de rivierdelta instroomt, stelt Schone Rivieren. Om dat zeker te weten, is meer onderzoek nodig.”
In de Statencommissie Ruimte van 19 juni 2020 zijn specifiek over de plastics en vispluis vragen gesteld door de PvdA. De gedeputeerde verwees naar het convenant Schone Schelde dat door natuurorganisaties, visserijbranche en overheden is opgesteld. We zouden op de hoogte gehouden worden over de voortgang van ingezet proces om de Zeeuwse rivieren en Delta schoner te houden. Gezien de media-aandacht is het er wellicht nu het moment voor.
Naar aanleiding hiervan heeft Inez Flameling namens de PvdA de volgende vragen aan het college van Gedeputeerde Staten van Zeeland gesteld:
1. Er wordt gesteld in de media dat vervuiling afneemt, maar vispluis de grootste vervuiler blijft en dat er meer onderzoek nodig is om te kunnen bevestigen dat vispluis de rivierdelta instroomt. Vindt u ook dat meer onderzoek in deze nodig is en ondersteunt u dat? Zo ja, op welke wijze?
2. We zijn er voorstander van dat de visserijbranche wordt betrokken bij het toewerken naar de oplossing van het probleem. We lezen dat dit ook gebeurt en er verschillende testen zijn met het vissen met vispluisvrije netten. Bent u hiervan op de hoogte? Hoe wordt de provincie hierbij betrokken en hoe wordt het proces gemonitord?
3. Zijn er landelijke afspraken met betrekking tot de vispluisvrije visnetten? Zo ja, wat zijn de afspraken? Zo nee, is het mogelijk deze afspraken landelijk te maken?
4. Wordt dit gekoppeld aan een inspanningsverplichting wat betreft het voorkomen van vervuiling, maar ook het weghalen van de vervuiling? Zo ja, wat zijn deze verplichtingen en wat kunt u betekenen om de afspraken landelijk te agenderen? Zo nee, wilt u deze op landelijk niveau maken?