PvdA en GroenLinks komen met een gezamenlijke lijst in Zeeland, Anita Pijpelink voorgedragen als lijsttrekker

6 november 2022

De PvdA en GroenLinks kiezen voor een gezamenlijke lijst voor de komende Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart aanstaande. Daarmee is Zeeland de eerste en enige provincie van Nederland waar de zich op een hoger bestuurlijk niveau verenigen. Tijdens de ALV van 19 november stellen de leden de lijst definitief vast.

Gedeputeerde Anita Pijpelink is voorgedragen als lijsttrekker. Anita Pijpelink: ‘’De Partij van de Arbeid en GroenLinks staan schouder aan schouder als het gaat over klimaat, rechtvaardigheid, energie en kansengelijkheid. Met een gezamenlijke lijst staan we sterker om die gezamenlijke agenda vorm te geven.’’

Pijpelink is volgens de kandidaatstellingscommissie uitermate geschikt door haar verbindende, empathische en daadkrachtige manier van besturen. Als Gedeputeerde is zij betrokken bij dossiers als de stikstofcrisis, klimaatadaptatie, natuur, cultuur en grensoverschrijdende samenwerking. Thema’s die juist voor Zeeland zeer belangrijk zijn.

Er is binnen de beide partijen brede steun voor deze kandidatenlijst voor de Provinciale verkiezingen. Lijsttrekker Pijpelink benadrukt dat ze trots is op de vruchtbare samenwerking tot nu toe tussen de twee partijen: “Juist in deze tijd van verdergaande versnippering en verdeeldheid is eenheid van belang. Wij willen laten zien dat we gezamenlijk onze schouders zetten onder een toekomstbestendig Zeeland. Deze samenwerking brengt ons dichterbij het realiseren van onze idealen en we hopen hiermee een stevige stempel te kunnen drukken op de koers van een duurzamer en socialer Zeeland.’’

Kandidaten

De kandidatenlijst bestaat uit een mooie mix van jong, oud, ervaren en nieuw in de politiek. Zo zijn er een aantal bekende namen terug te vinden op de kandidatenlijst. De huidige fractievoorzitter van GroenLinks, Gerwi Temmink (2) en Ralph van Hertum (3), de huidige fractievoorzitter van de PvdA. Inez Flameling, die sinds januari 2022 Statenlid is voor de PvdA staat op plek 4.

Verder is veel vernieuwing terug te vinden op de lijst. Zo is veel ruimte voor verjonging en vernieuwing met Ay Lingh van der Spek-Thung (5), Jules Hinssen (6), Roy Zeilstra (7), Auke van Laar (10), Fréderique Mol (11) en Sal van den Berg (12) en Eric Mahieu (14). Maar zeker ook voor politiek ervaren kandidaten als Ernst Jonker (8), Marga de Brauwer (9) en Maaike Walraven (13).