Overwinst van PZEM en EPZ gebruiken voor de bewoners van Zeeland

Door Inez Flameling op 23 september 2022
Door EPZ/PZEM is veel winst gemaakt. Door de hoge energieprijzen komen veel mensen, maatschappelijke organisaties en kleine ondernemers in de knel. Kan dit geld gebruikt worden om hen financieel te steunen? De fracties van GroenLinks en PvdA hebben daarover aan GS vragen gesteld. Die kunt u hier als bijlage lezen.

Sinds begin dit jaar heeft de PZEM meer dan € 600 miljoen winst gemaakt op het aandeelhouderschap van EPZ. De totale jaaromzet van de kerncentrale wordt geschat op meer dan anderhalf miljard euro. De inkomsten van PZEM worden opgebracht door de extreme toename van de energiekosten. De inwoners en bedrijven van Zeeland betalen daaraan mee. Tegelijkertijd staat door de hoge energieprijzen het water veel mensen, maatschappelijke organisaties en kleine ondernemers aan de lippen. Dat zorgt niet alleen voor veel persoonlijk leed; ook de leefbaarheid van het platteland komt onder druk te staan als bakkers, kleine kruideniers en andere voorzieningen gesloten moeten worden vanwege de energierekening.

Om deze reden hebben wij de volgende vragen aan GS:

  1. Wat is de bestemming voor deze geldstroom volgens de huidige afspraken tussen de aandeelhouders van PZEM?
  2. Voorzien deze afspraken wel in een onverwachte en extreme gebeurtenis als de gasoorlog tussen Rusland en de Europese afnemers in het verlengde van de militaire inval van Rusland in de Oekraïne?
  3. Heeft u reeds plannen om de inwoners, maatschappelijke organisaties en MKB-bedrijven van Zeeland financieel tegemoet te komen met deze gelden? Zo ja, welke zijn deze plannen en wanneer treden deze in werking?
  4. Zo nee, Bent u bereid de onverwachte inkomsten van PZEM, en daarmee van de provincie als grootste aandeelhouder, in te zetten voor het financieel steunen van inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven die te lijden hebben onder de hoge energieprijzen? Bijvoorbeeld door directe financiële steun of door financiering van maatregelen op het gebied van energiebesparing en/of versnelling van overstap naar duurzame energie?
  5. Aangezien het gelden zijn van de private onderneming PZEM, kunnen deze maatregelen snel genomen worden, vooruitlopend op de maatregelen op EU en nationaal niveau. Bent u bereid om op zeer korte termijn met de andere publieke aandeelhouders te overleggen over de bestemming van de overwinsten ter ondersteuning van de inwoners van Zeeland? Bent u bereid om – indien nodig – daartoe met spoed een aandeelhoudersvergadering van PZEM te beleggen?
  6. Bent u bereid om met de aandeelhouders te bespreken of een hogere dividend uitkering in deze situatie wenselijk is?

Vragen PvdA en GroenLinks inzake overwinsten EPZ/PZEM

We ontvingen op 21 oktober bericht met de antwoorden van GS op onze vragen. Volgens GS is het geld nodig voor de liquiditeit.

Inez Flameling

Inez Flameling

“Ik ben zeebioloog en woon al meer dan tien jaar met veel plezier op Noord-Beveland. De rust en ruimte zijn voor mij belangrijk. Waar anders kan je ’s ochtends je kinderen naar school brengen terwijl je langs de Oosterschelde fietst? Ik wil me graag inzetten voor het behoud van het open landschap, de bescherming van

Meer over Inez Flameling