Onderhuidse discriminatie: verborgen en zichtbaar
Onderhuidse discriminatie speelt een rol in onze besluitvorming, vaak zonder dat we het beseffen. Op donderdag in Middelburg was de boodschap van de bijeenkomst over onderhuidse discriminatie helder: houd rekening met vooroordelen van jezelf en anderen. Mooi dat de gemeente Middelburg aan het initiatief meewerkt, misschien kan de provincie Zeeland dit initiatief ook steunen?
Het maken van verschil gebeurt op basis van allerlei redenen. Veel van die redenen worden niet uitgesproken, maar spelen wel een rol. In een ideale wereld worden mensen beoordeeld op hun kwaliteiten: opleiding, presentatie, kennis, motivatie, werkervaring. In een minder ideale wereld spelen huidskleur, geloof, geslacht, seksuele voorkeur, handicap en gunfactor een grote rol.
Tijdens de bijeenkomst wordt een video getoond. Drie jongens van dezelfde leeftijd worden in Amsterdam bij een vast gemaakte fiets geplaatst. Ze hebben dezelfde lengte en kleding. Alleen niet dezelfde huidskleur. Een blanke, een gekleurde en een donkere jongen. De fiets is op slot en met de ketting vastgemaakt aan een paal.
De blanke jongen begint met een metaalzaag de kettingen door te zagen. Niemand kijkt hiervan vreemd op of vraagt hem iets. Sterker nog, twee mensen besluiten hem te helpen. Eentje komt met een betonschaar aan en maakt de ketting los.
De donkere jongen en de gekleurde jongen vergaat het minder. Meerdere voorbijgangers blijven staan bij de jongens. Ze kijken eerst. Vragen daarna wat de jongens doen en sommigen beginnen met het maken van foto’s. Anderen bellen meteen de politie. Tekenend.
Onderhuidse discriminatie leeft ook in Zeeland. De organisatoren willen een heldere boodschap meegeven: wees bewust van jouw vooroordelen ten opzichte van anderen. Beoordeel mensen op hun kwaliteiten. Voor gemeenten en overheden geldt: vraag aandacht voor onderhuidse discriminatie. Probeer als Zeeuwse overheid zelf het goede voorbeeld te geven.
Statenlid Ralph van Hertum