Deltaplan Zoet Water

Door Eddy Heerschop op 25 september 2020

Zoet water een voorwaarde voor leven, van wezenlijk belang, voor nu en in de toekomst. Voor ons ligt een document met ambitie. Dat is hard nodig in deze tijd van klimaatverandering. Eerst een klein aantal voorbeelden. De prijs van 1000 liter drinkwater is nu € 0,79 en een huishouden van 3 personen verbruikt gemiddeld 135 kubieke meter drinkwater per jaar. Dat is € 19 per maand. Onze procesindustrie gebruikt per jaar 3 miljard kubieke meter drinkwater als koelwater/ proceswater. Elke Nederlander gebruik per dag 124 liter drinkwater om te drinken, wassen van kleding, douchen en toiletgebruik. In de week van 11 augustus is de verkoop van kleine zwembadjes ten opzichte van de week daarvoor gestegen met 685% en tegelijk riepen drinkwaterbedrijven in ons land inwoners op om zuinig te zijn met drinkwater, de tuin niet te sproeien en de autowasbeurt over te slaan.

Vandaag bespreken we hier het Deltaplan Zoet Water. Hard nodig om onze natuur, landbouw, economie en veiligheid naar de toekomst te waarborgen. Zeker ook naar de nabije toekomst is aandacht hard nodig, want we hebben nu drie jaren van droogte achter ons en natuur en landbouw hebben stevig te lijden onder de droogte. We lezen in het communicatieplan bij 7.5 dat het Deltaplan Zoet Water geen wettelijk voorgeschreven plan is. Des te meer reden om vol in te zetten op bewustwording. Hoe kunnen we inwoners / bezoekers van Zeeland bewust laten worden van de problematiek als we deze zomer (de derde droge zomer op rij) nog steeds langs de stranden douche palen hebben staan waar mensen naar believen zich met drinkwater kunnen afspoelen na een duik in de zee? En dit terwijl net achter de duinen boeren hun uiterste best moeten doen om gewassen te bevloeien door middel van bijvoorbeeld druppelirrigatie. We gaan in het Zeeuwse proeven doen met de teelt van sorghum, een droogte resistent gewas dat veel geteeld wordt in de Sahel waar droogte en verwoestijning al langer een grote rol spelen.

Als PvdA willen we onderstrepen dat zoet water en de zoetwaterproblematiek een van de grootste uitdagingen zijn waar we in Zeeland voor staan. We moeten voorkomen dat Zeeland over 15 jaar is uitgedroogd. Vol inzetten op de opvang van zoet water door de industrie, de bodemvruchtbaarheid herstellen, natuur versterken waar mogelijk, snel starten met de aanleg van een grijs water opvang bij nieuw te bouwen woningen, versterken en ondersteunen van pilots in de landbouw om zoet water ondergronds te bergen en onderzoeken of ontziltingsinstallaties de industrie kunnen voorzien van koelwater.

Nog een laatste voorbeeld om de urgentie aan te geven. In 2018, het eerste jaar van de laatste drie droge jaren, heeft de landbouw 302 miljoen kubieke meter water gebruikt en dat is 150% meer water dan in 2017. In 2010 hebben de Verenigde Naties bepaald dat iedereen recht heeft op schoon en veilig drinkwater. Als PvdA zullen we dat recht ten alle tijden verdedigen. Wat we niet hebben is het recht op verspilling van kostbaar drinkwater. Zoals het nu gaat komt er onherroepelijk een moment dat we een groot tekort krijgen aan onze eerste levensbehoefte. Daarom moeten we Zeeuwen bewust maken van de problematiek. We kunnen niet zonder zoet water. We zullen samen deze opgave moeten aanpakken, alleen dan gaat het lukken. Bestuurders van Zeeland ga aan de slag en durf ambitie en lef te tonen.

 

Eddy Heerschop

Eddy Heerschop

“Ik ben Eddy Heerschop. Geboren en getogen Vlissinger. Werkzaam in de Zeeuwse industrie. Ik wil mij gaan inzetten voor: – Een duurzamere economie. – Een provincie waar vakmensen, arbeidsmigranten, laag en hoog opgeleide Zeeuwen kunnen wonen en werken in een groene, gezonde en veilige omgeving. – Waar mensen zeker kunnen zijn van een fatsoenlijk inkomen,

Meer over Eddy Heerschop