Eerst een felicitatie aan leerlingen die vandaag gehoord hebben geslaagd te zijn. Voor de leerlingen die het nu nog net niet is gelukt: Houd moed en zet ‘m op!
Fysieke vergaderingen. Festivals. Werken op kantoor. Eten in een restaurant. Menselijk contact en het vrij verplaatsen tussen A en B. Dingen die we als vanzelfsprekend namen toen de wereld nog niet door Corona op z’n kop stond. Wij hebben het al vaker gezegd: deze crisis dwingt ons tot nadenken over de wereld en hoe we die inrichten, over werk, duurzaamheid, solidariteit en zorg. Onze relatie tot de natuur hervinden en herwinnen. Onze bijdrage vandaag is hierop gebaseerd.
Bij de PvdA staan wonen, klimaat, stikstof en natuur hoog op de actielijst. Daarover straks meer. Want het allerhoogst staat het tegengaan van sociale verschillen. Corona heeft persoonlijk leed veroorzaakt, bedrijven zijn in lastige financiële situaties terecht gekomen en de verschillen tussen kansrijk en kansarm zijn toegenomen. Steeds meer mensen vallen buiten de boot. Dit terwijl de beurskoersen stijgen, de waarde van onroerend goed toeneemt en het vermogende deel van de samenleving steeds rijker wordt. Wij willen een eerlijkere samenleving als onderlegger voor ons beleid. Wij verzoeken Gedeputeerde Staten te onderzoeken op welke wijze het voorgenomen provinciale beleid getoetst kan worden aan sociale consequenties, aan brede welvaart en kansen door een ieder. Hiervoor dienen we, mede namens GroenLinks, een motie in.
Wonen
Iedereen is welkom in Zeeland. Iedereen heeft ook recht op een passende, veilige en betaalbare woning. We zien interessante initiatieven, zoals een bewoningsplicht, het tegengaan van tweede woningen, de bouw van tiny houses en realisatie of studies naar tijdelijke huisvesting. De PvdA is tegen hoogbouw aan de kust en wij stellen grenzen aan de groei van grond vretende recreatieparken langs onze Zeeuwse wateren. Ook willen we paal en perk stellen aan het opkopen en prijsopdrijving van woningen door investeerders.
Onze vraag: Wat kan of wat doet de provincie om opkopen en prijsopdrijving van woningen door investeerder te voorkomen? Welke middelen zet de provincie in?
Als provincie zijn we goed op weg met diverse regelingen zoals Provinciale Impuls Wonen, groene daken en woningen energie zuinig maken. Ga zo door!
Natuur
Wat zijn we met z’n allen in het afgelopen Coronajaar de natuur ingetrokken! Wandelen, sporten, recreëren. Begrijpelijk want de natuur heeft op ons een gezonde werking. Maar het heeft ook een keerzijde. De natuur heeft er zelf onder geleden en vraagt nu extra onze aandacht. Omdat groen gezond is willen wij particulier groen stimuleren. Bijvoorbeeld door een Provinciale Impuls Groene Maatregelen. Wij denken daar over na. In een volgende vergadering hoort u meer. En willen andere fracties meedenken? Dan horen we dat graag.
Stikstof en inclusieve landbouw
Natuur, landbouw en bouw hebben landelijk de handen ineen geslagen om de stikstofcrisis vlot te trekken. Hun plan zou de uitstoot moeten terugdringen, de natuur moeten versterken, boeren toekomst bieden en ruimte scheppen voor nieuwe economische ontwikkelingen. Klinkt goed of is het te mooi om waar te zijn? Volgens ons is dit plan een stap in de goede richting maar onvoldoende.
Zeeland kent een specifieke situatie. Veel stikstof komt uit het buitenland. Zeeland kent weinig veeteelt. Dit vraagt om provinciaal maatwerk. We hebben drie vragen:
- Biedt de landelijke stikstofregelgeving ruimte voor provinciaal maatwerk en zo ja, hoe uit dit zich in het Zeeuwse stikstofbeleid?
- Zijn Gedeputeerde Staten het met ons eens dat de reductie van stikstof een gezamenlijke aanpak vraagt waarbij ook de landelijke overheid tot uitvoering van bronmaatregelen dient over te gaan?
- Zien Gedeputeerde Staten een meerwaarde in het opstellen van Zeeuws Landbouw Beleid?
Klimaat
Zeeland heeft zijn handtekening gezet onder het klimaatakkoord en was de eerste provincie met een Regionale Energie Strategie (RES). Dat stemt ons tevreden. Recente berichten van het KNMI, het Planbureau voor de Leefomgeving en de Verenigde Naties wijzen er op dat meer nodig is om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan. De reductie van broeikasgasemissies gaat minder snel dan gepland, terwijl de opwarming juist sneller gaat dan voorspeld. Daarom heeft de Europese Unie in april afgesproken dat we niet 49% maar 55% minder broeikasgassen willen uitstoten in 2030. Dit was mede op aandringen van de Nederlandse regering.
Een aanscherping van het klimaatakkoord betekent dat ook Zeeland dus een tandje bij moet zetten. Het lijkt ons goed om zo snel mogelijk te onderzoeken hoe de provincie Zeeland deze aangescherpte doelen van 55% reductie denkt te halen en welke aanvullende maatregelen nodig zijn. In verband hiermee dienen wij, mede namens GroenLinks en D’66, een motie in.
Het klimaat is een onderwerp dat sterk leeft onder jongeren: het gaat om hún toekomst. Daarom willen wij dat juist onze jongeren meepraten over de te nemen maatregelen. Wij dienen, mede namens GroenLinks, een motie in om jongeren een directe stem te geven in het provinciale klimaatbeleid en het gesprek met jongeren aan te gaan.
Er zijn zoveel onderwerpen die aandacht vragen. Denk aan zoet water, biodiversiteit en slimme mobiliteit. En, niet te vergeten, cultuur. Eén van onze schriftelijke vragen ging over de cultuurbus. De bus voorziet duidelijk in een behoefte. Wij bekijken of aan de vraag naar de cultuurbus voldaan kan worden binnen het huidige budget. In een volgende Statenvergadering komen wij hierop terug.
Auto
Dank aan het college voor de beantwoording van al onze vragen. Van de antwoorden is kennis genomen. Goed te lezen dat de huidige tarieven van de Westerscheldetunnel in 2022 gehandhaafd blijven. Tempo met tolvrij blijft uiteraard ons doel. Goed dat de uitvoering van de tolvrije dagen 2020 naar dit kalenderjaar is doorgeschoven. Goed te lezen en te ervaren dat geïnvesteerd blijft in Zeeland en dat voor de heffing opcenten op de motorrijtuigenbelasting in de Begroting 2022 weer het lagere tarief geldt.
Herstel
We hebben kennis genomen van een positief accountantsrapport. Een heel positief accountantsrapport. Ons compliment richting en dank aan de ambtelijke organisatie, de griffie en het college. De financiële situatie is netjes op orde. Of, zoals Gedeputeerde Staten antwoorden op één van onze vragen: “Er is geen reden tot zorg of vertwijfeling.” Ook de daaraan toegevoegde opmerking “Het is wel zo dat de financiële toekomst minder voorspelbaar is dan ooit” is door onze fractie gelezen.
In de Voorjaarsnota 2021 wordt voorgesteld bedragen vrij te maken voor Coronaherstel: € 3,7 miljoen voor ondersteuning MKB, € 1,5 miljoen voor het Zeeuws Stimuleringsfonds Cultuur. Wij stemmen hiermee in. We gaan er van uit dat de ondersteuning aan het midden- en kleinbedrijf daar terecht komt waar het nodig is. Het Zeeuwse Stimuleringsfonds Cultuur heeft natuurlijk onze instemming. We hopen dat vele culturele initiatieven hun weg naar dit fonds weten te vinden.
Pont Sluiskil
Als laatste nog aandacht voor het pontje bij Sluiskil. De motie roept, onder voorwaarden, op de Stichting ter Behoud van de Pont financieel te ondersteunen. Dit kan door vanuit het provinciale leefbaarheidsbudget een bijdrage te verstrekken en dit te betrekken bij het opstellen van de Najaarsnota. We dienen de motie in mede namens CDA, SGP en VVD.
Fysieke vergaderingen. Festivals. Werken op kantoor. Eten in een restaurant. Menselijk contact en het vrij verplaatsen tussen A en B. Dingen die we als vanzelfsprekend namen toen de wereld nog niet door Corona op z’n kop stond. En nu, nu gaat de wereld weer langzaam open. Laten we daar allemaal van genieten. Maar niet zonder blijvend naar onszelf te kijken.
Fractievoorzitter Corina van der Vliet
Motie ’55 procent reductie’ (10 en 11-06-2021)
Motie ‘Klimaat en jongeren’ (10 en 11-06-2021)