Door op 5 juli 2013

Zorgen om de zorg

Normal
0

21

false
false
false

NL
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

De situatie met betrekking tot de toekomstbestendigheid van de zorg in Zeeland baart zorgen. Het dunbevolkte karakter van onze provincie geeft problemen voor de adherentie (aantal inwoners per zorggebied) waardoor de kwaliteit van de zorg in het geding is. Specialisten hebben nu eenmaal een X-aantal verrichtingen per jaar nodig om hun licentie te behouden. Krijgen we nog wel genoeg specialisten naar Zeeland om de zorg te leveren? Dit probleem speelt niet alleen in de tweede lijn. Volgens Steven van Eijck zullen we in Zeeland in de toekomst ook te maken krijgen met een tekort aan huisartsen (de eerste lijn).

 

En dan is de aansluiting van de thuiszorg op de ziekenzorg ook nog niet goed geregeld. In Zeeuws-Vlaanderen is dit inmiddels wel het geval, maar daar is de situatie met één thuiszorgaanbieder wat anders dan boven de Westerschelde, waar meer dan tien thuiszorgaanbieders zijn. Privéklinieken ontstaan om nog wat ‘krenten uit de pap te halen’ (zoals dermatologie). Sommige maatschappen werken boven en beneden de Westerschelde samen (zoals op het vlak van oogheelkunde), maar andere concurreren elkaar de tent uit.

 

Het zorglandschap is versnipperd, iedere betrokken organisatie is verantwoordelijk voor een deel. Wie heeft de regie? Niemand! En last but not least: de Zeeuwen hebben het voor het nakijken. De politiek gaat er niet over, maar zou het proces wel een duwtje kunnen geven. Zeeland heeft een zorgregisseur nodig, die de partijen aan weerszijde van de Westerschelde kan verbinden, initiatieven tot samenwerking zou kunnen opstarten, de Zeeuwse zaak zou kunnen bepleiten in Den Haag om kwartier te kunnen maken voor een proeftuin Zeeland, waarin het ADRZ en ZorgSaam tot effectieve samenwerking kunnen komen. Om de ziekenhuiszorg te kunnen laten aansluiten bij de zorg en welzijn die bij de gemeenten hoort (of binnenkort gaat behoren). Een initiatief daartoe gaan we in september in Provinciale Staten aanbieden. In de hoop en de verwachting dat de zorg in Zeeland van goed kwalitatief niveau blijft en dichtbij!

 

Statenlid Eric Hageman