Zoek de verbinding

Door Corina van der Vliet op 13 november 2020

Dank aan het college voor de beantwoording van onze vragen. Wij hebben geen aanvullende vragen. Wij gaan niet in op de bijdragen van alle fracties, maar stippen een paar onderwerpen aan. Daarbij leggen we het accent niet op de verschillen, maar juist op de verbindingen.

De aandacht voor mobiliteit willen wij niet beperken tot een discussie over het busvervoer. Wij willen juist een nadrukkelijke stap naar voren. De mobiliteit van morgen. Deelauto’s, deelfietsen en andere innovatie doorvoeren. Mobiliteit op maat. Betaalbaar en bereikbaar.

Ook wij kijken, net als GroenLinks, met belangstelling uit naar de bomenvisie. Net als de Partij voor de Dieren zijn wij positief over het ecologisch bermbeheer en aandacht voor de biodiversiteit. Net als onder andere Forum voor Democratie blijven wij strijden voor een tolvrije Westerscheldetunnel. De focus is nu gericht op het landelijk initiatief om de Westerscheldetunnel tolvrij te maken en dit op te nemen in de landelijke verkiezingsprogramma’s. Wij zijn positief over de haalbaarheid van dit amendement, zeker vanwege de support die we gisteren vanuit diverse fracties hebben gehoord.

Reacties op moties
De motie armoedebeleid trekken we in. D66 en wij zijn tevreden met de toezegging dat een overzicht opgesteld wordt, bij de uitwerking van de motie ‘Brede welvaart’, waarin de provinciale taken die, direct of indirect, een relatie hebben met het tegengaan van armoede in Zeeland.

De motie over nachtelijke verlichting bedrijven en bedrijventerreinen blijft gehandhaafd. De vraag over veiligheid hebben wij onszelf ook gesteld. Over de veiligheid hebben we contact gehad met een aantal verzekeringsbedrijven. Die werken met de Verbeterde Risico Klassen Indeling. Hierin staat dat schrikverlichting kan worden toegepast in plaats van continue verlichting. We hebben ook gekeken naar informatie van beveiligingsbedrijven en die geven ook aan dat ze schrikverlichting als inbraak werende maatregel aandragen. Onze conclusie is dus dat schrikverlichting door zowel verzekeraars en door beveiligers wordt ondersteund. Wij vinden dat de provincie hier wel over gaat en wijzen op de provinciale verordening. Hierin staan al zaken opgenomen over bedrijven en bedrijventerreinen en hierin kan ook een onderdeel over verlichting worden opgenomen. Eigenlijk is het gek. We vinden het heel normaal dat aan bedrijven beperkingen worden gesteld op het gebied van geluid, grondwater en uitstoot van gifstoffen. Ook verlichting is een vorm van schade aan de omgeving. Daar komt bij dat beperkingen op gebied van geluid en uitstoot geld kosten terwijl beperking van lichtuitstoot juist geld oplevert.

Specifiek vragen wij aandacht voor de motie van ChristenUnie ‘Brede welvaart’. Wij dienen deze motie mede in. We echt blij zijn met deze motie. Monitoring van brede welzijn waarbij rekening wordt gehouden met alle belangrijke aspecten als welzijn, materiële welvaart, gezondheid, arbeid en vrije tijd, wonen, samenleving, veiligheid & milieu.  Wij hopen dat de resultaten van deze meting aansluiten op een recent onderzoek waaruit blijkt dat Nederlanders een hoger geluksgevoel ervaren als ze zich aan de kust bevinden.

Het CDA komt met een motie over onderzoek naar ondersteuning van familiebedrijven. Naar onze mening dient de hulpvraag de basis te zijn, niet of sprake is van een familiebedrijf. In Zeeland zijn familiebedrijven in allerlei sectoren, denk aan handel en horeca, landbouw, bosbouw, visserij. Door het onderzoek puur en alleen op familiebedrijven te richten vinden wij dat niet-familiebedrijven buiten de boot lijken te vallen. Dat mag niet het geval zijn. Wij kunnen deze motie alleen ondersteunen wanneer de motie MKB-breed wordt gemaakt.

De motie van FvD over een gratis Sluiskilpont valt voor ons nu in de categorie ‘sympathiek maar te vroeg’. Deze vergadering is niet het juiste moment. Gisteren hebben we al gevraagd of ondersteuning voor het pontje op een ander moment, en in een andere vorm, ingediend kan worden. Wat ons betreft gekoppeld aan de evaluatie van het pontje in 2021. Bedenk dat ook wij dit onderwerp niet los laten.

Gisteren begonnen wij onze beschouwingen met een aantal stellingen. Investeringen in asfalt versus ontslagen, promotie van Zeeland versus opbouwen van studieschulden en bouw van grote recreatieparken versus toename bij voedselbanken. Wij weten, in alle eerlijkheid, niet goed alle antwoorden op deze afwegingen. Dat willen en gaan we ook niet beweren. Wat wij wel weten is dat voor ons de mens centraal staat gevolgd door investeringen in natuur, in werkgelegenheid, woningbouw en het hergebruik van grondstoffen. Mensen, aarde en economie in balans. Die balans, voorzitter, vraagt de nodige inzet. Van ons allemaal. Wij beseffen, hoe onzeker de huidige maatschappij ook is, dat stilstand geen oplossing is. Daarom willen ook wij doorgaan met het maken en uitvoeren van plannen. Dat vinden we terug in de begroting 2021.

Blijken van waardering
We sluiten af met 3 rozen. Die willen we graag, symbolisch, weggeven.

De eerste roos staat voor solidariteit. In landelijke verkiezingsprogramma’s lezen we een algemene wens voor meer staat- en minder marktgericht denken en meer aandacht voor kwetsbaren. Dat zijn basis beginselen van meer links georiënteerde partijen maar nu blijkt dat rechtse partijen naar links opschuiven. Daar zijn wij blij mee! We herhalen een eerdere opmerking: schuilt in ieder mens een sociaal democraat? Deze roos is voor alle fracties en specifiek, met een knipoog, voor de opschuivende VVD.

De tweede roos is voor de griffie, alle ambtenaren en het college van Gedeputeerde Staten. Deze tijd vraagt veel van jullie. Voor het ‘er zijn’, de goede voorbereidingen en het meedenken. Jullie deskundigheid en inzet is waardevol en gewaardeerd. Dank jullie wel.

De derde roos is voor de inwoners van Zeeland. Corona trekt een zware wissel op het dagelijks leven van een ieder. Er is sprake van verdriet, onzekerheid. Maar, wij zien ook wilskracht, creativiteit en omzien naar elkaar. Het is onmogelijk om alle Zeeuwen persoonlijk te bedanken. Daarom spreekt de PvdA-fractie met deze roos waardering en respect uit richting alle Zeeuwse inwoners.

Fractievoorzitter Corina van der Vliet

Corina van der Vliet

Corina van der Vliet

“Ik ben Corina van der Vliet-Hart, 52 jaar, getrouwd en moeder. Ik woon in Zierikzee en werk bij de gemeente Kapelle. Gericht op samenwerking, sociaal en enthousiast. Hobby’s zijn wandelen, kijken naar sport en vind ik het leuk om te schrijven. • Iedereen is welkom in Zeeland. • Jongeren groeien met plezier op. • Onbebouwde

Meer over Corina van der Vliet