Door Corina van der Vliet op 26 september 2020

Zeeland Tolvrij – Wie helpt mee?

Wat gebeurde er? De landelijke PvdA heeft het initiatief genomen om de tunnel in 2021 tolvrij te maken. Gemotiveerd vanuit rechtvaardigheid, gelijkheid. Tolvrij in 2021 geeft ruimte om een voorstel voor structureel tolvrij vanaf 2022 goed voor te bereiden, zowel financieel als juridisch. Dit landelijk initiatief vloeit voort uit een lobby die Zeeuwse PvdA-ers, vanuit meerdere disciplines, al langere tijd voeren richting onze landelijke vertegenwoordigers. Ook logisch want dat hebben wij ook toegezegd. En dat hebben een heleboel partijen in de Zeeuwse Staten toegezegd. Een krachtige lobby vanuit alle Zeeuwse politieke partijen richting hun landelijke fracties. Vanuit die toezegging(en) en eerdere warme pleidooien voor een tolvrije tunnel zou je verwachten dat het landelijk PvdA initiatief door alle fracties in de Staten omarmd wordt. Deze omarming was er tijdens de Statenvergadering (nog) niet. Jammer.

“Een verkiezingsstunt, verwachtingen wekken die je niet kan waarmaken, waar haal je die 30 miljoen vandaan, een luchtballon, onuitvoerbaar, totaal geen garanties.” Dit zijn een aantal reacties. Kritisch zijn is prima, juist goed, dat houdt ons allemaal scherp. Maar, waar is die gezamenlijke strijd voor een tolvrije tunnel gebleven? Waarom niet meedenken om het landelijke PvdA initiatief breed gedragen te krijgen? Als het gaat om een tolvrije tunnel, dan staan we als fracties toch naast elkaar? We willen hetzelfde? Of heeft hetgeen fracties op provinciaal niveau (kei)hard roepen op landelijk niveau geen prioriteit?

Iedere reis begint met een eerste stap. Dit is zo’n stap. Het is wel een belangrijke omdat, als de regering in november het amendement overneemt, het daarmee ook aangeeft verantwoordelijkheid te voelen. Het is een belangrijke omdat het ruimte biedt voor de lobby die Gedeputeerde Staten en zoveel partijen voeren om die tunnel tolvrij te krijgen. Met dit voorstel komt de tunnel hoger op de agenda van het rijk en tolvrij komt dichterbij.

Natuurlijk zijn we er nog niet. We moeten kritisch het voorstel, met andere fracties, verder uitwerken. Niet alleen financieel en juridisch maar ook de belangen van de werknemers.

Wat als je met z’n allen iets graag wil, wat doe je dan? Dan werk je samen. Wij vragen alle provinciale fracties, van links tot rechts, om hun collega’s in de Tweede Kamer op te roepen het PvdA initiatief te steunen. Samen en met onderling vertrouwen nemen we een volgende stap in de richting waar we allemaal voor staan: een tolvrije Westerscheldetunnel.

Corina van der Vliet

Corina van der Vliet

“Ik ben Corina van der Vliet-Hart, 52 jaar, getrouwd en moeder. Ik woon in Zierikzee en werk bij de gemeente Kapelle. Gericht op samenwerking, sociaal en enthousiast. Hobby’s zijn wandelen, kijken naar sport en vind ik het leuk om te schrijven. • Iedereen is welkom in Zeeland. • Jongeren groeien met plezier op. • Onbebouwde

Meer over Corina van der Vliet