Waterverbruik als belastinginstrument haalt het niet

16 september 2018

Tijdens de vergadering van het bestuur van waterschap Scheldestromen op vrijdag 14 september jongstleden pleitte de PvdA-fractie om in plaats van te blijven werken met vervuilingseenheden het waterverbruik als meetinstrument voor het heffen van waterschapsbelasting te gebruiken. Dit volgen van het zogenaamde waterspoor is namelijk veel eerlijker dan het systeem met vervuilingseenheden.

Hoe is het thans geregeld? Bij twee bewoners van een woning moet er voor drie worden betaald en wanneer er tien wonen hoeft er ook voor drie te worden betaald. Dat vindt de PvdA krom. Door te kiezen voor waterverbruik worden mensen aangespoord om op hun waterverbruik te letten en gaan mensen die veel water verbruiken (bijvoorbeeld eigenaren van een zwembad of een hobbyboerderij) meer betalen.

Zelfs een onderzoek naar het volgen van het waterspoor werd onwenselijk gevonden. Een motie van de PvdA haalde daarom helaas geen meerderheid. Elf bestuursleden stemden voor en achttien tegen. Volgend jaar zijn er weer waterschapsverkiezingen. Wie weet komt er dan een meerderheid voor ons voorstel…

Motie ‘Waterspoor’ (14-09-2018)