4 juli 2013

Vers bloed in de gemeenteraad

Normal
0

21

false
false
false

NL
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

De voorbereidingen voor de verkiezingen van de gemeenteraden in maart 2014 zijn in volle gang. Fractieprofielen zijn vast gesteld, aan verkiezingsprogramma’s wordt gewerkt, kandidaatstellingscommissies zijn benoemd en kandidaten kunnen zich melden.

Het zou goed zijn als de kandidaatstellingscommissies erin slagen hun afdeling een advieslijst te presenteren met een goede combinatie van ervaring en nieuw talent. Vers bloed in de gemeenteraad houdt de partij levend. Het biedt mensen kans hun politieke ambities waar te maken. Niets is zo frustrerend als jarenlang in de wachtkamer zitten en je hoop op een plaats in de raad in rook te zien opgaan omdat geen van de zittende raadsleden plaats wil maken. Ik attendeer in deze ook op het artikel van Jacqueline Kalk, secretaris van het Centrum voor Lokaal Bestuur in het juninummer van Lokaal Bestuur waarin zij haar zorg uitspreekt dat in veel gemeenten de PvdA een seniorenpartij aan het worden is. Op de website van het CLB te downloaden.

De gewestelijke ledenvergadering heeft bepaald dat Statenleden en gedeputeerden maximaal drie periodes een zetel kunnen bezetten. Een besluit dat, mijns inziens, navolging verdient in de afdelingen.

Politiek is leuk, politiek is verslavend. Het werk in de gemeenteraad brengt veel voldoening. Zeker als je het graag doet is het niet makkelijk een stap terug te zetten. Dat heb ik na twee perioden in de Middelburgse gemeenteraad zelf ervaren. Daarom is het plezierig dat je jouw ervaring in andere geledingen van de partij kunt inzetten. Dat je jouw ervaring kunt delen met nieuwkomers in de raad door op te treden als mentor voor nieuwe mensen of in een adviesrol naar de fractie. Een andere mogelijkheid is je opgeven voor de gewestelijke of zelfs landelijke databank. Fracties die behoefte hebben aan ondersteuning of advies op bepaalde beleidsterreinen kunnen hier een beroep op doen.

Recent heb ik meegewerkt aan de cursus voor aankomend raadsleden die op Walcheren werd georganiseerd. Een bijzonder succesvol concept, een grote opkomst en met verrassend politiek talent. Politiek talent dat een kans verdient. 

Ik wens kandidaatstellingscommissies en afdelingsbesturen succes bij het samenstellen van een goede lijst en het verdedigen daarvan in de afdelingsvergadering. Ik doe een beroep op de leden goed naar de argumentatie van de kandidaatstellingscommissie en afdelingsbestuur te luisteren en door hen voorgedragen nieuwe mensen een kans te geven.

Aty Harwijne, voorzitter gewest Zeeland