Door op 1 november 2013

Strategie Delta N.V.

Normal
0

21

false
false
false

NL
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}
“Ontvang drie maanden gratis stroom bij een eenjarig contract, stap nu over.”  “Profiteer van zes maanden gratis stroom. Stap over.” “Altijd lage energieprijzen!” “Waag de overstap!” Energiebedrijven buitelen over elkaar heen op zoek naar de consument en Delta N.V. moet als kleinste speler op de energiemarkt meedoen in die strijd om die consument.

Het energiebedrijf Delta N.V. is belangrijk voor Zeeland. Een van de grootste werkgevers. Het stimuleren en het streven naar behoud van werkgelegenheid is de corebusiness van de PvdA, dus behoud van werkgelegenheid ziet de PvdA als een van de belangrijkste doelen van het publiek aandeelhouderschap. De Provincie Zeeland is van oudsher 50% aandeelhouder in Delta N.V. Onze fractie heeft altijd gepleit voor een actief aandeelhouderschap. Vooral om de publieke belangen te bewaken.

Het tafelzilver is op. De tijd van het gemakkelijke geld verdienen en daarbij het voor vier jaar gegarandeerde hoge dividend voor de publieke aandeelhouders is voorbij! Delta N.V. moet zich als kleinste energiebedrijf staande houden in een zeer concurrerende energiemarkt met een overcapaciteit aan energie.  Het heeft een groot aantal hoge kostenposten op het gebied van energieproductie, zoals de reparatie van de kapotte kerncentrale. Ook de schuldenpositie is slecht te noemen.

En dan de splitsingswet waarin de afsplitsing van de energiebedrijven en netwerkbeheerders is geregeld. Die splitsingswet hangt als een zwaard van Damocles boven het hoofd van Delta N.V. In de rechtszaak, die Delta N.V. over de wet tegen de Staat heeft aangespannen, heeft het Europese Hof recent zich niet tegen die splitsingswet uitgesproken. De Hoge Raad moet binnenkort een oordeel geven. Bij een gedwongen splitsing en de moeilijke marktomstandigheden  wordt de levensvatbaarheid van de name de energiepoot van Delta N.V. onzeker. De multi-utilty-formule houdt Delta N.V. nog overeind en de verliezen van de divisie Energie worden nog gecompenseerd door de andere bedrijfsonderdelen.  Maar hoe lang houdt Delta N.V. dit nog vol in een zeer concurrerende markt met hele grote energiejongens en een steeds grotere dreiging van de afsplitsing van het energienetwerk? Laissez-faire politiek en enkel dividend opstrijken, past niet meer bij de grootste aandeelhouder van Delta N.V. Onze PvdA-fractie vindt een actieve houding van de grootste aandeelhouder gewenst om de publieke belangen, zoals werkgelegenheid, te bewaken.

Het is dan ook logisch dat deze grootste provinciale aandeelhouder een aandeelhoudersstrategie opstelt. De PvdA kan zich vinden in de aandeelhoudersstrategie met de drie kernelementen: duurzame werkgelegenheid, rendement en risicobeheersing. Continuïteit  van het bedrijf Delta N.V. en rendement vindt onze fractie belangrijk. Zeker, omdat het dividend van Delta N.V. een aanzienlijk onderdeel uitmaakt van onze begroting. Maar het belangrijkste kernelement is voor onze fractie het behoud van duurzame werkgelegenheid voor Zeeland.

We staan volledig achter het voorstel om de directie te verzoeken om op korte termijn een onderzoek uit te voeren naar verschillende strategische opties voor Delta N.V. Die drie strategische opties, zoals Delta als zelfstandig en gezond bedrijf of fusie van Delta of verkoop van de divisie Energie, zal onze fractie toetsen aan het criterium duurzame werkgelegenheid. Daarbij pleit onze fractie – mocht het zover komen dat er tot fusie of verkoop van de divisie Energie wordt overgegaan-, de daaruit voortvloeiende financiële middelen in een innovatiefonds worden gestopt, waaruit nieuwe bedrijvigheid voor Zeeland moet worden  gefinancierd om werkgelegenheid in Zeeland te behouden en te creëren.

Maar goed, we moeten niet al te veel op de muziek vooruit lopen. Eerst het onderzoek naar de strategische opties afwachten. De PvdA-fractie verzoekt de gedeputeerde wel om het onderzoek door Delta N.V. dusdanig te begeleiden en te monitoren dat dit onderzoek met grote voortvarendheid geschiedt , zodat op korte termijn de resultaten aan Provinciale Staten kunnen worden meegedeeld. Onze fractie ziet graag het onderzoek afgerond  voor de uitspraak in de splitsingswet door de Hoge Raad.

Ondanks het feit dat de PvdA-fractie de klankbordgroep heeft verlaten, omdat zij niet instemde met het tekenen van de verklaring inzake de vertrouwelijkheid, heeft de klankbordgroep goed werk verricht en heeft een gedegen en toekomstgerichte aandeelhoudersstrategie geschreven.

Het moge duidelijk zijn: De PvdA hecht grote waarde aan duurzame werkgelegenheid voor Zeeland. Ook Voltaire wist wat werk betekende voor de mens. Hij schreef:“De arbeid bevrijdt ons van drie grote rampen: de verveling, de ondeugd en de armoede.”

Fractievoorzitter Annebeth Evertz