2 september 2013

Schoonmaakactie Westenschouwen

Zondag 1 september 2013 deden Zeeuwe PvdA-ers van Tholen tot aan Vlissingen mee aan de opruimactie op de Nederlandse stranden. Dit was en is hard nodig, want afval komt in zee terecht en uiteindelijk ook via planten en dieren in ons voedsel. Per dag eindigt zo’n 12.000 ton plastic in zee en dat verspreidt zich vervolgens over de hele wereld. Het vervuilde gebied is inmiddels 34 keer zo groot als Nederland. Tijd om in actie te komen en wel op verschillende fronten.

Dat het nodig is om zulke schoonmaakacties te houden bleek gisteren op het strand van Westenschouwen. Tig kilo aan plastic werd opgeruimd en helaas vonden we ook vogels die het slachtoffer waren geworden van al dat plastic dat in zee en op het strand ligt. Zeeland heeft 9 Blauwe Vlaggen mogen ontvangen voor de schoonste stranden van Nederland. De Zeeuwse stranden schoon houden kost de gemeenten veel inspanning en geld.

Actie schone stranden 2

Omdat afval in water niet stopt bij de grens is het van groot belang dat we op lokaal, nationaal en Europees niveau de krachten bundelen. Landelijk zet Manon Fokke zich in en Judith Merkies spant zich in het Europees Parlement in om het vervuilingsprobleem aan te pakken. Daarnaast is het goed dat Stichting De Noordzee en de Plastic Soup Foundation de actie van zondag steunen. Zij kennen het klappen van de zweep.