Samen verschil maken in Zeeland

Door Anita Pijpelink op 1 juli 2019

Als kersverse PvdA-gedeputeerde in Zeeland heb ik een duidelijk doel voor ogen: een positief verschil maken voor Zeeland. Na een intensief (in-)formatieproces is het nieuwe college in Zeeland op begin juni geïnstalleerd. In mijn portefeuille heb ik mooie onderwerpen en uitdagingen op het gebied van cultuur, natuur, water, klimaatadaptie en grensoverschrijdende samenwerking.

Op het thema wonen hebben we als PvdA in het coalitieakkoord nadrukkelijk aandacht gevraagd voor starters en kwetsbare groepen op de woningmarkt. We zien dat uit beide groepen, mensen heel veel moeite moeten doen om aan een betaalbare en duurzame woning te komen. We gaan ons uiterste best doen om deze situatie te verbeteren. En we hebben opgetekend in het Zeeuwse akkoord dat iedereen de kans moet hebben om mee te doen met de energietransitie en klimaatadaptie. Iedereen heeft recht op een duurzame leef- en woonomgeving waar hernieuwbare energiebronnen voor ons allemaal ter beschikking komen.

Tot dusver heb ik als gedeputeerde drie fantastisch inspirerende en intensieve weken gehad. Mijn agenda en weken vullen zich met kennismaken met de mensen van de ambtelijke organisatie, met diverse uiteenlopende onderwerpen, beleidsnotities en afspraken en met verschillende instellingen en organisaties. Maar ook met het fenomeen “mevrouw de gedeputeerde”, met ‘wat-trek-ik-aan-als-ik-’s ochtends-overleg-heb-en-in-middag-natuurproject-met-mogelijk-veel-modderpoelen-bezoek?’. Ik kom op de meest prachtige plekken van Zeeland, van Waterdunen tot Concert at Sea op de Brouwersdam, en ontmoet de meest inspirerende mensen. Mijn motto: Stap voor stap en elke dag weer meer kennis en inzichten vergaren, zodat ik verschil voor mensen en voor Zeeland kan maken.

De fractie, tot nu toe mijn vertrouwde politieke thuis, en ik nemen even de tijd om te ontdekken wat ieders (nieuwe) rollen in de samenwerking betekenen en hoe we, gezamenlijk optrekkend, onze sociaaldemocratische idealen zoveel mogelijk kunnen verwezenlijken. Ik ben erg blij met de samenstelling van onze PvdA-fractie. Ervaring, nieuw en jong bloed, bedachtzaamheid en gevoel voor rechtvaardigheid en solidariteit zijn goed vertegenwoordigd.

Dat ik op dit moment de enige vrouwelijke gedeputeerde van de PvdA ben, vind ik ontzettend jammer en niet goed! De bijeenkomst afgelopen maandag van de ‘red girls’ waar we met vele rode vrouwelijke (oud-)bestuurders ons bogen over de vraag ‘hoe kan ons dat nou overkomen zijn?’ gaf me wel vertrouwen. Want ze zijn er, de talentvolle en ambitieuze vrouwen die maar dolgraag een zich in de politiek willen inzetten voor onze idealen. Die verantwoordelijkheid willen en kunnen dragen. Het gaat alleen nog steeds niet vanzelf.

Daarom vanuit het Zeeuwse land een oproep aan jullie allemaal. Coach, stimuleer, scout die talentvolle rode vrouwen in je directe omgeving! Kijk goed om je heen. Ze zijn er. Ze zijn druk bezig met zaken voor en achter de schermen. Ze zijn sterk, betekenisvol en onverschrokken, maar ze kunnen jouw aansporing en vertrouwen goed gebruiken.

Ik was geen gedeputeerde geworden als er niet een paar mensen in mijn directe politieke en persoonlijke leven zouden zijn geweest die me steeds weer vertrouwen en ruimte hebben gegeven en me verantwoordelijkheden toevertrouwden. Nu mag ik als Zeeuwse vrouw het verschil maken voor onze PvdA in het bestuur van onze provincie. Mijn droom voor Zeeland is om solidariteit, rechtvaardigheid, gelijkheid en emancipatie stukje bij beetje te verwezenlijken.

Hartelijke groet,

Anita Pijpelink

Anita Pijpelink

Anita Pijpelink

Het coalitieakkoord voor de Statenperiode 2019-2023 heeft de titel Samen verschil maken. Anita Pijpelink: “Mijn ene overgrootvader was dijkwerker aan de Zeeuws-Vlaamse kust. Mijn andere overgrootvader was een Axelse keuterboer. Beiden bouwden letterlijk met hun handen aan de toekomst van Zeeland. Net als mijn beide overgrootvaders stroop ik de mouwen op om verder te bouwen

Meer over Anita Pijpelink