PvdA wil Westerscheldetunnel in 2021 tolvrij

Door Corina van der Vliet op 23 september 2020

Iedereen in Zeeland moet er zeker van kunnen zijn dat zij, zonder extra te betalen, voor werk of familie naar de rest van Nederland kunnen reizen. Daarom komt de PvdA met het voorstel om de Westerscheldetunnel een jaar lang tolvrij te maken. Zeeuwen en met name de inwoners van Zeeuws-Vlaanderen betalen, als enige in Nederland, tol om zich van het ene deel van Zeeland naar het andere te begeven. De PvdA vindt dat ongewenst en onrechtvaardig.

Een tolvrije Westerscheldetunnel levert veel sociale en economische (groei)mogelijkheden op voor Zeeland en specifiek Zeeuws-Vlaanderen. Bovendien heeft de coronacrisis laten zien hoe belangrijk het is om een goede en directe aansluiting met de rest van Nederland te hebben. Door het sluiten van de Belgische grens konden Zeeuws-Vlamingen ten tijde van de lockdown in België geen kant op.

De kosten voor het schrappen van de tol voor een jaar zijn 30 miljoen euro. De PvdA dient hiervoor een voorstel in bij de begroting Infrastructuur en Waterstaat die half november wordt besproken.

Gijs van Dijk, PvdA Tweede Kamerlid: “Het is onrechtvaardig dat Zeeuwen als enige in Nederland elke week tientallen euro’s moeten betalen om naar hun werk, school of familie in Zeeuws-Vlaanderen te gaan. De dikte van je portemonnee bepaalt hierbij of je van of naar Zeeuws-Vlaanderen kunt gaan. Daarom komt de PvdA met het voorstel om de Westerscheldetunnel een jaar lang tolvrij te maken.”

Corina van der Vliet-Hart, fractievoorzitter van de PvdA Provinciale Staten: “Dit voorstel zet een concrete stap in de Zeeuwse lobby voor een permanent tolvrije tunnel. Wij hopen dat al die partijen die onze motie voor een stevige lobby in juli steunden, nu ook landelijk helpen deze eerste stap te zetten. Dit biedt partijen de rust om te zoeken naar de beste manier om de tunnel permanent tolvrij te maken.”

Corina van der Vliet

Corina van der Vliet

“Ik ben Corina van der Vliet-Hart, 52 jaar, getrouwd en moeder. Ik woon in Zierikzee en werk bij de gemeente Kapelle. Gericht op samenwerking, sociaal en enthousiast. Hobby’s zijn wandelen, kijken naar sport en vind ik het leuk om te schrijven. • Iedereen is welkom in Zeeland. • Jongeren groeien met plezier op. • Onbebouwde

Meer over Corina van der Vliet

Waar ben je naar op zoek?