Participatieverordening voor de omgevingsvisie

Door Eddy Heerschop op 1 april 2020

De PvdA Zeeland staat voor een moderne overheid die samen met alle relevante spelers de opgaven in kaart brengt, uitwerkt en uitvoert. Een actieve overheid die verbindingen legt om de maatschappelijke opgaven voortvarend op te pakken. Wij willen Zeeuwen tijdig en intensiever betrekken bij besluitvormingsprocessen. Lokale initiatieven en participatie aanmoedigen.

Participatie is een belangrijke pijler onder de Omgevingswet. Vroegtijdig samenwerken vergroot de kwaliteit van oplossingen. Participatie zorgt voor draagvlak, betrokkenheid van doelgroepen die normaal gesproken bij participatie ondervertegenwoordigd zijn, betere besluitvorming en tijdwinst.

In de Eerste Kamer is op 11 februari 2020 een motie aangenomen waarin de regering wordt verzocht in het Invoeringsbesluit Omgevingswet een regeling op te nemen die ervoor zorgt dat er een plicht voor onder andere de provincies ontstaat om participatiebeleid op te stellen. Dit beleid heeft als doelen om, zowel voor inwoners en initiatiefnemers, duidelijkheid te creëren over de eisen die bij participatie gelden. Het participatiebeleid wordt vastgesteld door Provinciale Staten, liefst voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

Naar aanleiding hiervan hebben PvdA-Statenleden Eddy Heerschop en Ralph van Hertum de volgende vragen aan het college van Gedeputeerde Staten van Zeeland gesteld:

1. Wij vinden het belangrijk dat regels omtrent participatie binnen de Omgevingswet in beleid worden vastgelegd. Is het college van Gedeputeerde Staten het met ons eens? Graag het antwoord voorzien van een toelichting.

2. Hoe ziet het college van Gedeputeerde Staten het op- en vaststellen van participatiebeleid en hoe verhoudt dit proces zich tot de planning van de omgevingsvisie?

3. Hoe wordt voorkomen dat ‘het wiel opnieuw wordt uitgevonden’? Wat kan of gaat het Interprovinciaal Overleg (IPO) betekenen in het kader van de formulering van een participatiebeleid? En, is het college bekend met de Inspiratiegids Participatie?

4. Vindt het college van Gedeputeerde Staten het belangrijk dat het participatiebeleid omgevingsvisie van álle Zeeuwse overheden op elkaar aansluit? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke rol ziet het college voor zichzelf om deze samenwerking te bereiken?

Antwoorden Statenvragen ‘Participatie omgevingsvisie’ (01-04-2020)

Eddy Heerschop

Eddy Heerschop

“Ik ben Eddy Heerschop. Geboren en getogen Vlissinger. Werkzaam in de Zeeuwse industrie. Ik wil mij gaan inzetten voor: – Een duurzamere economie. – Een provincie waar vakmensen, arbeidsmigranten, laag en hoog opgeleide Zeeuwen kunnen wonen en werken in een groene, gezonde en veilige omgeving. – Waar mensen zeker kunnen zijn van een fatsoenlijk inkomen,

Meer over Eddy Heerschop