Door Ralph van Hertum op 25 februari 2016

Natuurlijk hoort Tholen bij Zeeland!

Afgelopen week was op Omroep Zeeland een poll waar werd gevraagd aan de mensen of de gemeente Tholen bij de provincie Zeeland of Noord-Brabant zou moeten horen. In mijn ogen hoort Tholen bij Zeeland en moet dat ook zo blijven.

Het valt niet te ontkennen dat Tholen een verbinding heeft met West-Noord-Brabant. Een deel van de middelbare scholieren volgt les in Bergen op Zoom en een deel van de inwoners werkt in Noord-Brabant. Tegelijkertijd kunnen inwoners van de stad Tholen en Oud-Vossemeer op een mooie dag de Noord-Brabantse steden Halsteren en Bergen op Zoom zien liggen.

Maar historisch, cultureel en politiek gezien hoort Tholen bij Zeeland. Historisch gezien staat de provincie Zeeland bekend om zijn eilanden, waarvan Tholen en Sint-Philipsland er twee van zijn. Cultureel gezien hebben de dorpen op het eiland veel weg van de dorpen op Zuid-Beveland, qua strijd tegen het water en de opbouw van de kerkdorpen. Ook liggen de politieke verhoudingen in Zeeland dichter bij Tholen, dan de politieke verhoudingen in Noord-Brabant.

Persoonlijk kom ik graag op Tholen. Het eiland leent zich om te wandelen langs de kust, te fietsen langs de dorpen of de geschiedenis van het eiland te bekijken. Zo kent het stadje Tholen een mooi historisch centrum. Daarbij is het uitzicht op de Oosterschelde adembenemend. Het is belangrijk dat Zeeland beseft dat Tholen een van de mooiste stukken in Zeeland is en we dat graag zo houden.

Statenlid Ralph van Hertum

Ralph van Hertum

Ralph van Hertum

“Mijn naam is Ralph van Hertum. Ik woon in Goes, sport graag en ben afgestudeerd historicus. Jongeren worden in de politiek onvoldoende vertegenwoordigd. Daarom vind ik verjonging en vernieuwing van politieke vertegenwoordigers belangrijk. Zeeland vergrijst en ontgroent in een rap tempo. Dit biedt ook nieuwe kansen. Ik wil er voor zorgen dat jonge mensen een

Meer over Ralph van Hertum