Lagere waterschapsbelasting

8 juni 2020

Iedere vier jaar mogen Zeeuwen stemmen voor het bestuur van hun waterschap. Eens in de vijf jaar kiezen de verkozen AV-leden op hun beurt hoe de belastingdruk wordt verdeeld. Hoeveel gaan agrariërs betalen? Voor welk bedrag staat Jan Modaal aan de lat? Op 25 juni beslissen de AV-leden over de ‘Kostentoedelingsverordening watersysteembeheer en wegenbeheer 2021’.

Voor het eerst staat er in een voorstel van het Dagelijks Bestuur de mogelijkheid vermeld dat de categorie ingezeten voor nog eens 10% extra kan worden aangeslagen. Dit betekent dat 40% van de belasting voor waterzuivering en wegen op het bordje van de gewone Zeeuw kan belanden. De PvdA heeft hier al jaren voor gewaarschuwd, tegen geprotesteerd en geprobeerd een toezegging te krijgen van het Dagelijks Bestuur dat dit niet zou gaan gebeuren. Helaas is onze vrees waarheid geworden.

Deze nucleaire optie wordt door het Dagelijks Bestuur van stal gehaald om het voorstel van 30% goed te praten onder het mom: “Het had veel erger gekund burgers. Wees maar blij met het vasthouden aan de 30%.” De PvdA is wars van dreigementen met belastingbommen en gaat voor belastingverlaging voor de inwoners. 28% van de lasten voor de inwoners is meer dan genoeg. En de agrariërs dan? Die gaan er met 10,73 tot maar liefst 15,23 procent in alle drie de voorstellen op vooruit. De PvdA wil dat voor het eerst deze eeuw de gewone Zeeuwen minder hard worden aangeslagen. Daar hebben zij recht op.