17 december 2013

Hans voor Zeeland

Nog niet zo heel lang geleden mocht ik aanwezig zijn op de Zeeuwse PvdA dag ‘Zin in Zeeland’. Wat me daar opviel was het enthousiasme en doorzettingsvermogen om mensen aan de partij te binden en de bereidheid zich in te zetten voor de partij.

Goes, Kapelle, Vlissingen. Het zijn stuk voor stuk afdelingen die de afgelopen tijd veel nieuwe leden hebben binnengehaald. Ik kwam dan ook met alle plezier met de beloofde appeltaart naar ‘Zin in Zeeland’. Toen al merkte ik dat in Zeeland de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen en het Europees Parlement leeft. Inmiddels zijn we een kleine twee maanden verder. De lijsten zijn
vastgesteld, programma’s geschreven, materiaal besteld. Kortom, we zijn er klaar voor. Nu gaat het er om de kiezer ervan te overtuigen dat ons verhaal het juiste is. Want een goede lokale uitslag is van groot belang om ons ideaal dichterbij te brengen.

We zitten nu ruim een jaar in het kabinet. Het kabinet heeft in zijn eerste volle jaar belangrijke maatregelen in gang gezet om dit land weer uit de crisis te helpen. Ik noem de banenplannen van onze Lodewijk Asscher of de Participatiewet van Jetta Klijnsma, een wet die veel verbetert voor mensen met handicap of hen zonder baan, maar die ook veel vragen oproept bij onze achterban. Terecht maken veel mensen die nu nog beschut werk hebben in de sociale werkplaats zich zorgen. Zorgen die ik begrijp, maar intussen doen we er alles aan om die zorgen zoveel mogelijk weg te nemen. Wij vinden immers dat we mensen met een arbeidshandicap niet mogen vervreemden van de samenleving. Dat vond ik als wethouder in Utrecht, daarna als Kamerlid al en nu nog steeds.

Maar de invoering van een nieuwe wet gaat niet zomaar. Collega’s op de werkvloer moeten mensen met een handicap steunen. En van werkgevers vragen we wat meer ruimte en begrip. Zo kunnen zij zichzelf ontwikkelen, erbij horen, krijgen ze meer zelfvertrouwen. Zo telt niet langer wat je als stempel of aandoening hebt maar wat je kunt. Een wet invoeren is een, hem volgend jaar uitvoeren twee. Ik heb na 19 maart liever een PvdA-wethouder aan de knoppen dan een VVD’er die alleen maar let op centen of een SP’er die vergeet dat niet alleen sociaal maar ook sterk uit deze crisis komt.

Om onze plannen in de komende jaren te laten slagen is een sterke Zeeuwse vertegenwoordiging van groot belang. We hebben al laten zien dat we gedreven door idealen verantwoordelijkheid durven te nemen. Met jullie steun in de campagne ben ik ervan overtuigd dat we dit bij kiezer weten over te brengen.

Partijvoorzitter Hans Spekman