Gebiedsvisie Veerse Meer

10 juli 2020

Als PvdA zijn wij akkoord met het document dat er nu ligt. Wel betreuren wij de gang van zaken omtrent het traject van de burgerparticipatie. We zijn dan ook blij dat de gedeputeerde heeft aan gegeven dat in fase 2 dit beter zal worden gedaan. Ook zal in fase 2 gekeken moeten worden naar maatwerk zodat eigenaren van landbouwpercelen geen of weinig belemmering gaan ondervinden. Hier zal de PvdA toezien.

Voor de Veerse Meer Visie is het belangrijk om deze vast te stellen in goede samenwerking met de vier gemeentes. Voor de PvdA-Statenfractie staat bovenaan dat we de weidsheid en natuurwaarden van het Veerse Meer goed borgen voor de toekomst. Het Veerse Meer is niet voor niets een Natura 2000-gebied voor vogels. Dus niet meer verblijfsrecreatie als dat er nu al is rondom het Veerse Meer. Als er oude terreinen moeten worden opgeknapt dan moeten deze passen in de natuurlijke contouren van het Veerse Meer.

De projecten die er nu liggen moeten vooral zo groen als mogelijk worden uitgevoerd. Duurzaam, energie neutraal en passende in het weidse landschap, geen hoog bouw en geen verstoring van de zichtlijnen, zoals die in het oorspronkelijk ontwerp van Nico de Jong zijn vastgelegd. Bereikbaarheid van de randen van het Veerse Meer moet geborgd worden in fase 2. Bescherming van het unieke karakter van het Veerse Meer staat bij de PvdA voorop, zodat ook generaties na ons nog kunnen genieten, rust kunnen vinden, recreëren en nog steeds een goede boterham in de landbouw kunnen verdienen in dit unieke stuk van Zeeland.

Waar ben je naar op zoek?