Een tolvrije Westerscheldetunnel

Door Corina van der Vliet op 25 september 2020

Provinciale Staten willen een tolvrije tunnel. Gedeputeerde Staten ook. Dat geldt ook voor de Stichting Zeeland Tolvrij en vele inwoners van Zeeland. Er is door de Tweede Kamerfractie van de PvdA een amendement opgesteld om de Westerscheldetunnel in 2021 tolvrij te maken. Gemotiveerd vanuit rechtvaardigheid, gelijkheid. Iedereen in Zeeland moet er zeker van kunnen zijn dat zij, zonder extra te betalen, voor werk of familie naar de rest van Nederland kunnen reizen. Tolvrij in 2021 geeft ruimte om een voorstel voor structureel tolvrij vanaf 2022 goed voor te bereiden. De PvdA omarmt participatie. Inwoners, organisaties, bedrijven en andere overheden voortdurend betrekken bij de besluitvorming. Een referendum vormt één van die participatiemiddelen. Invloed op politieke besluiten niet alleen afhankelijk laten zijn van het keuzemoment bij de verkiezingen. Meningen en ideeën ophalen, het gesprek aangaan. Dat is essentieel voor het verhogen van de betrokkenheid bij én het draagvlak voor te nemen besluiten.

De Stichting Zeeland Tolvrij heeft een inleidend verzoek ingediend voor het organiseren van een referendum. Een referendum met als vraag of de Zeeuwse inwoners wel of niet tevreden zijn met het compensatiepakket wegens het niet doorgaan van de marinierskazerne. Naar onze mening wordt de indruk gewekt dat het referendum gaat over een tolvrije tunnel. De inwoners vragen of ze tevreden zijn met de inhoud van het compensatiepakket is wat anders dan de inwoners vragen of ze een tolvrije tunnel willen. Het is, naar onze mening, een onjuiste voorstelling van zaken dat dit voorgestelde referendum één op één leidt tot een tolvrije tunnel.

Dit staat los van de gedreven en gepassioneerde inzet van de Stichting Zeeland Tolvrij. Tegen deze stichting zeggen we: hou die gedrevenheid vast en zoek daarbij de samenwerking. Of, zoals SP-collega mevrouw Van Unen tijdens de commissie zei: “We strijden voor hetzelfde”. We staan niet tegenover elkaar, maar naast elkaar. We eindigen door nogmaals te wijzen op het landelijke PvdA-voorstel om de tunnel in 2021 tolvrij te maken. Wij vragen alle fracties hier in deze zaal, van links tot rechts, om hun collega’s in de Tweede Kamer op te roepen dit amendement te steunen. Dank u wel.

Corina van der Vliet

Corina van der Vliet

“Ik ben Corina van der Vliet-Hart, 52 jaar, getrouwd en moeder. Ik woon in Zierikzee en werk bij de gemeente Kapelle. Gericht op samenwerking, sociaal en enthousiast. Hobby’s zijn wandelen, kijken naar sport en vind ik het leuk om te schrijven. • Iedereen is welkom in Zeeland. • Jongeren groeien met plezier op. • Onbebouwde

Meer over Corina van der Vliet