Door op 16 januari 2015

De leeuw is terug!

Het was mij een weekje wel. Vorige week vrijdag zag ik op de nieuwjaarsreceptie voor het eerste het nieuwe logo van de provincie Zeeland en zong daarbij het Zeeuws volkslied. De volgende dag begon de storm met reacties. Waar was de leeuw gebleven? De emoties liepen hoog op. De Zeeuwen misten hun Leeuw. Een leeuw, die de strijdbaarheid van de Zeeuwen symboliseert. Het Zeeuws volkslied: “…., waar klinkt des Leeuwen forsche stem; ‘Ik worstel moedig en ontzwem!'” En daarbij: “Gij, Zeeland, zijt ons eigen land. Wij dulden hier geen vreemde hand.” Daar voel je de kern van de emoties.

Veel Zeeuwen voelen ‘een vreemde hand’ die de Zeeuwse leeuw had verwijderd en dat gaf verzet. Emotioneel verzet. Wel eens te emotioneel vond mijn fractie. Mensen die aangaven positief tegenover het logo te staan werden buiten de Zeeuwse grenzen gebonjourd en niet beschouwd als ‘echte Zeeuwen’. Wij zijn als fractieleden enorm gehecht aan Zeeland, maar aan Zeeuws nationalisme hebben wij een broertje dood. Zeeland biedt voor iedereen een plaats. Iedereen doet mee om van Zeeland een mooie en welvarende provincie te maken.

Onze fractie heeft wel naar de signalen van de samenleving geluisterd. Wij voelden als fractie de emotie bij veel Zeeuwen. Daarom zijn wij mede-indiener van de motie om de leeuw weer terug te krijgen in een eigentijds provincielogo. De strijd tegen de Spanjaarden is gewonnen, onze dijken beschermen ons tegen het water , maar onze strijd voor een mooie welvarende provincie waar iedereen zich thuis voelt gaat onvermoeibaar door. ‘Ik worstel moedig en ontzwem!’ De Zeeuwse Leeuw is 21e-eeuws geworden!

Annebeth Evertz (fractievoorzitter)